Tržby v priemysle v októbri stúpli o 7,6 %

Tržby v priemysle na Slovensku rástli v októbri medziročne o 7,6 %. Oproti septembru to znamenalo spomalenie ich dynamiky o 2,7 percentuálneho bodu. V rámci priemyslu pritom rástli tržby v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 15,8 %, v priemyselnej výrobe o 6,5 % a v dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov o 4,4 %. V ťažbe a dobývaní klesli o 1,3 %. V medzimesačnom porovnaní boli priemyselné tržby v októbri oproti septembru nižšie o 0,9 %.

Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR (ŠÚ), z odvetví samotnej priemyselnej výroby zvýšenie tržieb bolo najmä vo výrobe dopravných prostriedkov o 15,9 %, výrobe výrobkov z gumy, plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 8 %, výrobe strojov a zariadení inde neklasifikovaných o 9,5 % a vo výrobe elektrických zariadení o 9,6 %. Tržby klesli vo výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 4,6 %, výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 0,7 %, výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 1,1 %, výrobe chemikálií a chemických produktov o 0,4 % a vo výrobe základných farmaceutických výrobkov a farmaceutických prípravkov o 0,6 %.

Z ďalších sektorov hospodárstva rástli v októbri medziročne tržby v stavebníctve až o 33,3 %, pri medzimesačnom náraste o 3,5 %. V doprave a skladovaní tržby naopak medziročne klesli o 3 %, kým medzimesačne boli nižšie o 2,5 %. V informačných a komunikačných činnostiach sa oproti vlaňajšiemu októbru tržby zvýšili o 6,7 %, kým v porovnaní s tohtoročným septembrom boli vyššie o 0,4 %. Vo vybraných trhových službách štatistici zaevidovali v októbri medziročný rast tržieb o 4 % pri medzimesačnom poklese o 1,1 %.

Za desať mesiacov tohto roka tak tržby v priemysle medziročne stúpli o 8 %. Ešte výraznejšie však rastú tržby v sektore stavebníctva, a to až o 21,8 %. V doprave a skladovaní dosiahol desaťmesačný medziročný rast tržieb 3,3 % a v informačných a komunikačných činnostiach sa zvýšili o 5 %. Vo vybraných trhových službách oproti desiatim mesiacom vlaňajška tržby stúpli o 5,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy