Prečo by bolo lepšie mať vlastnú menu než euro, aj keď to mnohí nechcú priznať

, NYTimes Foto: TASR

Jedným z veľkých poučení z krízy v eurozóne je, že Milton Friedman mal pravdu. Nehovorím o jeho názoroch na monetárnu politiku, ale o flexibilných menových kurzoch. Keď totiž niektoré ekonomiky potrebujú dosiahnuť veľké zmeny v oblasti cien a miezd, je oveľa jednoduchšie ich dosiahnuť zmenou menového kurzu ako cez relatívnu defláciu. To je jeden z dôvodov, prečo sa s eurom spájajú tak veľké náklady.

Rad ekonómov sa ale s uvedeným faktom zmieruje len ťažko. Napríklad ekonóm Thordvaldur Gylfason celkom pekne popisuje vývoj na Islande počas krízy a po nej, ale tiež tvrdí, že "v Írsku dosiahli predkrízovej úrovne kúpnej sily na hlavu o rok neskôr ako na Islande. Nie je preto pravda, že vlastná mena, ktorá počas krízového prepadu stratila tretinu svojej hodnoty, zachránila Island pred negatívnym vývojom, ktorým malo Írsko prejsť kvôli tomu, že je pripútané k euru. Írsku sa podarilo dostať sa z najhoršieho pomocou iných nástrojov, a ak by Island bol v eurozóne, mohol urobiť to isté.“

Je pravda, že írsky produkt na hlavu sa dostal na predkrízové ​​úrovne len o málo neskôr ako produkt na Islande. Problém je, že nejde o jediný relevantný indikátor a navyše je pravdepodobne pokrivený írskym exportným sektorom. Ten si totiž viedol pomerne dobre a je kapitálovo intenzívny. Stačí si predstaviť farmaceutické spoločnosti, ktoré masívne prispievajú k tvorbe produktu, ale zamestnávajú len málo ľudí. Ak porovnáme vývoj zamestnanosti, Island si viedol oveľa lepšie ako Írsko. Podobný obrázok ukazuje vývoj nezamestnanosti. Navyše musím povedať, že všetci, ktorí sa o tieto dve krajiny zaujímajú, tvrdia, že kríza si v oblasti trhu práce vybrala na Islande oveľa nižšiu daň ako v Írsku.

Spomeňme si, ako každý očakával, že kríza na Islande bude oveľa hlbšia, pretože táto krajina mala veľmi prebujnený bankový sektor. Keď sa porovnával Island a Írsko, bolo to považované za čierny humor a nie za zmysluplné úvahy. Chápem, že motivácia k ospravedlňovaniu eura je obrovská, dôkazy však neukazujú, že by spoločná mena prinášala nejaké významné výhody.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy