Priemyselná produkcia v októbri rástla o vyše 4 %

V priemere za desať mesiacov tohto roka tak priemyselná produkcia na Slovensku medziročne vzrástla o 5,1 %.

Priemyselná produkcia na Slovensku v októbri medziročne stúpla o 4,1 %. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu SR, ktoré boli očistené o vplyv počtu pracovných dní. Oproti septembru sa tak dynamika slovenského priemyslu spomalila o 3,1 percentuálneho bodu. V priemere za prvých desať mesiacov tohto roka tak priemyselná produkcia na Slovensku medziročne vzrástla o 5,1 %. Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov produkcia v priemysle v októbri oproti septembru klesla o 0,3 %.

Medziročný vývoj produkcie v priemysle ako celku podľa štatistikov ovplyvnil rast v priemyselnej výrobe a v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu zhodne o 4,3 %, kým v ťažbe a dobývaní sa zaznamenal pokles o 3,8 %. V rámci samotnej priemyselnej výroby rástla najmä výroba dopravných prostriedkov o 17,4 % a ostatná výroba, oprava a inštalácia strojov a zariadení o 16,8 %. Objem produkcie sa znížil hlavne vo výrobe elektrických zariadení o 18 %, vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 4,4 %, vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 3,9 %.

V priemere za desať mesiacov roka 2015 stúpla produkcia v priemyselnej výrobe o 5,4 % a v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 3,9 %. Produkcia v ťažbe a dobývaní klesla o 1,2 %. Celkový rast produkcie v prvých desiatich mesiacoch súvisel so zvýšením hlavne vo výrobe dopravných prostriedkov o 7,8 %, v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 9,5 %, či vo výrobe strojov a zariadení inde neklasifikovaných o 6,3 %. Produkcia klesla len vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov, o 10 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy