Východ žije v strachu: Desivé špekulácie o problémoch v U.S. Steel

, SITA,TASR,parlamentne listy Foto: TASR

Jeden z troch najväčších súkromných zamestnávateľov na Slovensku sa podľa medializovaných správ chystá prepúšťať. Denník Korzár informoval, že je ohrozených až 15 % pracovných miest, teda o prácu by malo prísť vyše 1500 zamestnancov. Prví nadbytoční zamestnanci by mohli skončiť už v apríli budúceho roku, keďže v marci sa končí platnosť súčasnej kolektívnej zmluvy.

Jedným z dôvodov je zvýšenie produktivity práce a tým pádom aj zvýšenie hodnoty železiarní v prípade, ak by sa ich U.S. Steel rozhodol predať. Oceliarsky gigant už chcel z Košíc odísť pre končiace sa daňové prázdniny, rastúce energetické náklady, či pre prísnejšie regulácie Európskej únie v oblasti životného prostredia. Firma pre opatrenia Bruselu musí napríklad do roku 2016 zrekonštruovať tri kotle, ktoré spaľujú energetické uhlie a poháňajú turbíny podnikovej elektrárne.

Viacerí zamestnanci U.S. Steelu denníku Korzár potvrdili, že sa na ich úsekoch začínajú vytvárať zoznamy ľudí, ktorí budú nad čiarou a ktorých prepustia. Fabrika ale tvrdí, že okresať administratívu, v ktorej pracuje zhruba 2 600 zamestnancov. Vedenie spoločnosti neodpovedalo na otázku, koľkých ľudí by sa malo týkať avizované prepúšťanie v U.S. Steele. Podľa riaditeľa odboru vonkajších vzťahov Jána Baču je však momentálna situácia veľmi komplikovaná a oni na to musia pružne reagovať. Konkrétne spôsoby spoločnosť nezverejní, určite však podľa Baču dodrží platnú kolektívnu zmluvu. „Pri hypotetickej situácii, že by sme tu U. S. Steel nemali, tak by miera nezamestnanosti vzrástla zhruba o 0,4 percenta. Keď sa na to pozrieme z regionálneho hľadiska, U. S. Steel zamestnáva každého šiesteho človeka v tomto regióne,“ povedal pre ParlamentnéListy.sk analytik X-Trade Brokers Kamil Boroš.

V otázke ďalšieho pokračovania bývalých Východoslovenských železiarní však zďaleka nejde iba o zamestnanosť. Oceliarsky priemysel je pre Slovensko strategický. Celosvetovo ale dochádza k poklesu vyťaženosti oceliarní, pričom ich kapacity sú na jednu tretinu nevyužité „Jedným z riešení v tejto situácii, a to hlavne v mene záchrany 1500 miest v Košiciach, je zavedenie vysokého cla na čínsku oceľ,“ citujú Parlamentné listy ekonomického experta strany Sieť, Róberta Auxta. „Ak v EÚ a na Slovensku vymrie oceliarstvo, tak sa dostaneme do pozície tretieho sveta,“ myslí si Auxt.

Ak rast ekonomiky Číny spomalí na 1-3 % HDP, bude mať tento vývoj podľa Auxta „masívny dosah na dopyt po surovej oceli", tým pádom sa táto komodita bude predávať čoraz ťažšie. Negatívny výhľad potvrdila aj medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings, ktorá už zhoršila emisný rating spoločnosti United States Steel (USS) Corporation zo stupňa BB- na stupeň B+. Okrem lacnej ocele z Číny nepriaznivo na segment pôsobí aj lacná ropa a silné konkurenčné prostredie v oblasti importu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy