Dvojica výrobcov obuvi spúšťa duálne vzdelávanie pre obuvnícke povolania

S cieľom zabezpečiť kvalifikovanú pracovnú silu v obuvníckom priemysle spúšťajú v spolupráci so Slovensko-nemeckou obchodnou a priemyselnou komorou (SNOPK) spoločnosti Gabor a Ecco projekt duálneho vzdelávania pre obuvnícke povolania. Spojená škola v Partizánskom a Stredná odborná škola obchodu a služieb v Martine v tejto súvislosti otvárajú v budúcom školskom roku ako jedny z prvých na Slovensku aj triedu v duálnom systéme podľa vzoru nemeckých učebných osnov.
„Chceli by sme udržať, zachovať a rozviť tradíciu obuvníctva na Slovensku. Považujeme samých seba za také vlajkové lode slovenského obuvníctva a myslím si, že aj našou takou povinnosťou je túto tradíciu rozvíjať a samozrejme aj na druhej strane naplniť tie svoje potreby, ktoré máme, aby sme vedeli vyrábať topánky aj naďalej,“ odôvodnil realizáciu projektu za obe spoločnosti konateľ Gabor spol. s r.o. so sídlom v Bánovciach nad Bebravou Juraj Vodička.
Študenti, ktorí sa zapoja do duálneho vzdelávania v obuvníckych povolaniach, získajú podľa personálneho riaditeľa Ecco Slovakia v Martine Petra Milana v prvom rade istotu, že sa uplatnia po ukončení štúdia na trhu práce. „Z benefitov, ktoré žiaci dostanú, tak je to určite práca s modernými technológiami. Tiež práca v multikulturálnom prostredí, keďže obidve spoločnosti sú medzinárodné, získajú tiež možnosť stáže v zahraničí a zaujímavou bude pre mnohých aj možnosť ďalšieho pokračovania nadstavieb po ukončení štúdia,“ doplnil.
Na projekte duálneho vzdelávania bude participovať Spojená škola v Partizánskom. Podľa slov jej riaditeľky Kataríny Hartmannovej bolo zapojenie školy do projektu podmienené aj tým, že Partizánske bolo niekdajším obuvníckym mestom a škola má k dispozícii technológie, ktoré jej študentom pri duálnom vzdelávaní pomôžu. „O našich žiakov bude po skončení školy postarané, to znamená, že majú isté zamestnanie v spomínaných firmách, čo je pre dnešok veľké plus,“ poznamenala.
Záujemcovia o štúdium v tomto projekte si budú môcť vybrať z dvoch učebných odborov – obuvník a technik obuvníckej výroby. Po ukončení trojročného štúdia získajú výučný list, po ukončení toho štvorročného maturitné vysvedčenie. V oboch prípadoch dostanú žiaci aj slovensko-nemecký certifikát odbornej spôsobilosti, ktorý vydáva SNOPK.

Súvisiace články

Aktuálne správy