Razia v dome údajného tvorcu Bitcoinu: Tip mohol prísť aj od novinárov

, ČTK;atuálne.cz Foto: SITA;TASR

Austrálska polícia v stredu prehľadala dom muža, ktorý je podľa časopisu Wired pravdepodobne zakladateľom internetovej meny Bitcoin. O prehliadke informoval svedok agentúry Reuters.

Mena Bitcoin vznikla v roku 2009 a totožnosť jej tvorcu bola od počiatku záhadou. Autor je známy iba ako Satoši Nakamoto, toto meno je však všeobecne považované za pseudonym. Podľa magazínu Wired sa za týmto pseudonymom zrejme ukrýva Craig Steven Wright. Na toto meno je dom na severe Sydney podľa austrálskeho voličského zoznamu registrovaný.

Do domu vstúpila zhruba desiatka policajtov a začala ho "čistiť", oznámil reportérovi agentúry Reuters jeden z policajtov.

Časopis Wired a internetová stránka Gizmodo niekoľko hodín pred raziou zverejnili výsledky svojho pátrania, podľa ktorého je údajný austrálsky akademik Wright pravdepodobne záhadným tvorcom Bitcoinu. Polícia vo vyhlásení uviedla, že prítomnosť policajtov na pozemku pána Wrighta a nedávne správy o Bitcoine spolu nesúvisia.


 

Ako sa ale neskôr ukázalo, pátranie po skutočnom zakladateľovi Bitcoinov, ktorý vystupuje pod menom Satoši Nakamoto, pokračuje. Strážcovia zákona totiž tvrdia, že prehliadka nemala s Bitcoinom nič spoločné. "Kontrolu sme vykonali v spolupráci s Austrálskym daňovým úradom. Táto záležitosť nemá súvislosť s aktuálnymi správami v médiách, ktoré sa týkajú digitálnej meny Bitcoin," uviedla vo svojom vyhlásení federálna polícia.

O podozrivom Austrálčanovi sa zatiaľ vie, že vyštudoval právo a štatistiku, má dva doktoráty a teraz prevádzkuje spoločnosť DeMorgan, ktorá sa zaoberá "alternatívnymi menami". Podľa redakcie Wired má tiež desiatky miliónov dolárov v Bitcoinoch.

Wright s novinármi najprv komunikoval a zvažoval aj schôdzku s nimi, následne sa ale odmlčal a k svojmu údajnému autorstvu sa už nevyjadril.

Časopis Wired sa vo svojom článku odvoláva na e-maily medzi Wrightom a jeho právnikov, ktoré má redakcia k dispozícii. "Urobil som maximum, aby som utajil informáciu, že stojím od roku 2009 za Bitcoin," napísal napríklad Wright.

Ďalším dôkazom môže byť Blogový príspevok z roku 2008, v ktorom píše o svojom zámere vydať "text o kryptomenách", bolo to len niekoľko mesiacov pred tým, než vyšiel "základný dokument o Bitcoine". Americkí redaktori upozorňujú aj na kópiu zmazaného blogového príspevku z januára 2009, v ktorom Wright spomína "spustenie" novej decentralizovanej meny. V tom čase bol predstavený Bitcoin. Zároveň Wright v roku 2008 používal účet satoshin@vistomail.com. Ten sa veľmi podobá adrese satoshi@vistomail.com, pomocou ktorej neskôr komunikoval Nakamoto. Autori Wired navyše tvrdia, že im Wright poslal e-mail z IP adresy v Paname, ktorá patrí práve spoločnosti Vistomail.

Ako ale priamo Wired upozorňuje, že rad citovaných dokumentov môžu byť falošné, alebo môže ísť dokonca o "show", ktorú zinscenoval priamo Wright.

Skutočný Nakamoto zverejnil už v roku 2008 dokument, v ktorom opísal, ako Bitcoin funguje. S ďalšími vývojári potom spolupracoval zhruba do polovice roku 2010. "Nepôsobil ako mladý človek. Jeho spôsob kódovania bol zastaraný," povedal Newsweeku o tajomnom mužovi Fin Martti Malmi, ktorý s ním na diaľku komunikoval. Zároveň podľa neho autor pravdepodobne pracoval sám.

Mena Bitcoin je navrhnutá tak, aby ju nemohli ovplyvňovať vlády ani centrálne banky. Kybernetickej mince "razí" sieť počítačov so špecializovaným softvérom, naprogramovaným tak, aby uvoľňoval nové mince stabilným, ale stále klesajúcim tempom. Počet mincí v obehu má dosiahnuť nakoniec 21 miliónov, čo má byť okolo roku 2140.

Kurz Bitcoin je však vysoko nestabilný a podlieha extrémnym výkyvom. Dôvodom je aj to, že Bitcoin nie je všeobecne uznávanou a prijímanou menou a pohyby jeho hodnoty ukazujú, že je považovaný skôr za vysoko špekulatívnu investíciu. Kritici meny Bitcoin často upozorňujú na jej zneužiteľnosť pre pranie špinavých peňazí.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy