Čínsky trh osobných áut má v roku 2016 stúpnuť o 10 %

Prognóza čínskej asociácie osobných áut zhruba zodpovedá miere rastu očakávanej za celý aktuálny rok

Čínsky trh osobných áut v roku 2016 pravdepodobne posilní o 10 %, čo zhruba zodpovedá miere rastu očakávanej za celý končiaci sa rok. Informovala o tom v utorok čínska asociácia osobných automobilov. Nezávislí analytici prognózujú budúcoročný rast v rozpätí 1 až 8 %. Za jedenásť mesiacov roka najväčší automobilový trh na svete vykázal rast predaja osobných motorových vozidiel o 9,7 %, uviedlo ďalej združenie.

Spomalenie ekonomiky v reakcii na prudký prepad čínskeho akciového trhu v polovici roka fakticky zastavil rast predaja áut. Silné zotavenie nastalo v októbri po tom, čo vláda v Pekingu daňovo zvýhodnila nákupy malých áut. V novembri sa v krajine predalo celkovo 2 mil. osobných áut, čo bol podľa združenia medziročný nárast o 17,6 %.

Minulý týždeň výrobcovia General Motors, Toyota, Honda a Nissan informovali, že v novembri predaje ich značiek na čínskom trhu rástli dvojciferným tempom. Spoločnosť Ford tam v jedenástom mesiaci roka vykázala rast o 9 %. Čínske združenie automobilových výrobcov podľa agentúry Reuters svoje novembrové údaje zverejní pravdepodobne vo štvrtok.

Súvisiace články

Aktuálne správy