Výrobcovia liehovín nesúhlasia s poslaneckou novelou

Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku kritizuje poslanecký návrh novely zákona o výrobe a uvádzaní liehu na trh, ktorý legalizuje domácu výrobu alkoholu pri maximálnom množstve 50 litrov destilátu ročne s obsahom 86 % etylalkoholu.

Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku (ZVL), ktoré je členom Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), nesúhlasí s poslaneckým návrhom novely zákona o výrobe a uvádzaní liehu na trh. Informovala o tom hovorkyňa SPPK Jana Holéciová. Podľa predloženej novely by mala byť domáca výroba alkoholu z ovocia legálna pri maximálnom množstve 50 litrov destilátu ročne a obsahu 86 % etylalkoholu. Novelu zákona o výrobe a uvádzaní liehu na trh predložila do NR SR skupina poslancov parlamentu, a to Jozef Kollár, Daniel Krajcer, Martin Chren a Juraj Miškov, ktorí v súčasnosti kandidujú za stranu SKOK. Parlament by o novele mal rokovať ešte na aktuálnej schôdzi.

Tajomník ZVL Július Forsthoffer zdôrazňuje, že štát musí mať výrobu alkoholu v každej jeho forme pod prísnou kontrolou. „Pokiaľ povolíme pálenie bez obmedzenia komukoľvek, tak sa nám výroba alkoholu vymkne spod množstevnej a kvalitatívnej kontroly. V tom je slabina poslaneckého návrhu, ktorý vnímame len ako reklamnú predvolebnú kampaň. Nikto snáď nechce, aby sme boli opäť svedkami aféry z otravy alkoholom, akú zažívali v nedávnej minulosti v susednej Českej republike,“ upozornil Forsthoffer. Argumentácia, že každý má mať právo vypáliť si vlastný alkohol, nie je preto podľa ZVL dostatočne opodstatnená.

V prípade zmeny legislatívy ZVL radšej žiada meniť národnú sadzbu dane, ktorá je so sumou 10,8 eura na liter absolútneho alkoholu dvojnásobne vyššia ako európska, ktorá je 5,4 eura na liter alkoholu. Ďalšiu pomoc páleniciam vidí združenie aj v povolení spracovávať na páleniciach obilniny, napríklad raž, alebo možnosti obchodovania s vypáleným produktom pre drobných pestovateľov ovocia.

Súvisiace články

Aktuálne správy