Česká priemyselná produkcia v októbri vzrástla o 3,8 %

Medzimesačne sezónne očistená priemyselná výroba krajiny v októbri stúpla o 1,5 %

Česká priemyselná produkcia v októbri medziročne reálne posilnila o 3,8 %. Kalendárne upravená produkcia sa oproti rovnakému mesiacu vlaňajška zväčšila o 6,4 %. Medzimesačne sezónne očistená priemyselná výroba v októbri stúpla o 1,5 %. Hodnota nových objednávok medziročne posilnila o 6,5 %. Nové objednávky zo zahraničia vzrástli o 9,6 % a domáce nové objednávky posilnili o 1 %. Informoval o tom v pondelok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.
K medziročnému rastu českej priemyselnej produkcie v októbri najviac prispelo odvetvie výroby motorových vozidiel, prívesov a návesov, ktoré posilnilo o 19 %. Výroba plastových produktov sa zväčšila o 10,7 % a výroba elektrických zariadení vzrástla o 7,7 %. Zmenšila sa však produkcia v segmente výroba a rozvod elektriny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (-12,6 %). Klesla aj produkcia chemických látok a chemických výrobkov (-21 %).

Tržby priemyselných spoločností v Českej republike v októbri v bežných cenách medziročne vzrástli o 2 %. Počet zamestnancov českých priemyselných podnikov s 50 a viac pracovníkmi sa v októbri medziročne zväčšil o 3,6 %. Priemerná hrubá mesačná nominálna mzda týchto zamestnancov sa medziročne zvýšila o 2,5 % na sumu 28 337 CZK.

(1 EUR = 27,035 CZK)

Súvisiace články

Aktuálne správy