V ekonomike USA pribudlo 211 tisíc pracovných miest

Miera nezamestnanosti v krajine v novembri zostala na 7,5-ročnom minime 5 %.

Tvorba pracovných miest v USA sa v novembri výrazne zväčšila. Považuje sa to za prejav odolnosti ekonomiky, ktorá s najväčšou pravdepodobnosťou otvára cestu pre to, aby americký Federálny rezervný systém (Fed) tento mesiac prvýkrát za takmer desaťročie zvýšil úroky. Ministerstvo práce USA v piatok informovalo, že v ekonomike krajiny bez sektora poľnohospodárstva minulý mesiac vzniklo 211 tisíc pracovných miest.

Miera nezamestnanosti v USA v novembri zostala na 7,5-ročnom minime 5 %. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, prognózovali, že v americkej ekonomike v novembri pribudne 200 tis. nových pracovných pozícii a nezamestnanosť zostane vo výške 5 %. V americkom stavebníctve minulý mesiac pribudlo 46 tis. pracovných miest. V maloobchode sa vytvorilo 30 700 nových miest. Nové miesta sa však vytvorili hlavne v službách, v ktorých pribudlo 163 tis. nových pozícii.

Správu o tvorbe pracovných miest v USA zverejnili deň po tom, ako šéfka Fed-u Janet Yellenová v Kongrese hodnotila ekonomiku pozitívne. Yellenová uviedla, že v ekonomike USA je potrebné vytvárať mesačne necelých 100 tis. pracovných miest. Fed bude o menovej politike rozhodovať 15. a 16. decembra.

Súvisiace články

Aktuálne správy