EÚ prešetruje daňový režim spoločnosti McDonald’s v Luxembursku

Európska komisia uviedla, že daňový režim spoločnosti umožňuje vyhýbať sa, v Luxembursku aj v USA, plateniu daní z licenčných príjmov v Európe.

Európske regulačné orgány začali vo štvrtok vyšetrovať daňový režim spoločnosti McDonald’s v Luxembursku. Európska komisia (EK) uviedla, že tento režim spoločnosti umožňuje vyhýbať sa, v Luxembursku aj v USA, plateniu daní z licenčných príjmov v Európe. „Daňový režim platný pre McDonald’s, ktorý umožňuje firme neplatiť z licenčných príjmov dane v Luxembursku ani v USA, bude podrobne prešetrovaný v rámci pravidiel o štátnej pomoci,“ povedala európska komisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová. „Úlohou dohôd medzi krajinami o dvojitom zdanení je zabrániť dvojitému zdaneniu, nie umožniť dvojité nezdanenie,“ doplnila.

Tieto kroky EK nadväzujú na podobné opatrenia voči ďalším firmám. EK v októbri informovala, že dohoda spoločnosti Starbucks s holandskými daňovými úradmi, ako aj dohoda automobilky Fiat Chrysler Automobiles s úradmi v Luxembursku je nelegálna. EK o tom informovala s tým, že vlády by mali od každej z týchto spoločností získať naspäť od 20 do 30 mil. eur. Komisia ďalej konštatovala, že zmluvy Fiatu s Holandskom a Starbucks s Luxemburskom poskytli obom spoločnostiam selektívne daňové výhody.

Súvisiace články

Aktuálne správy