Nebude to náhle ani výrazné: Šéfka Fedu sa už teší na vyššie úroky

, ČTK Foto: SITA

Šéfka americkej centrálnej banky Janet Yellenová sa "teší" na zvýšenie úrokových sadzieb z terajších miním tesne nad nulou. Bude to podľa nej dôkaz plného oživenia americkej ekonomiky z poslednej "veľkej recesie".

Yellenová to včera uviedla vo svojom vystúpení v Ekonomickom klube vo Washingtone. Nenaznačila však, či k tomuto kroku Fed pristúpi už na zasadnutí v polovici decembra.

Ekonomika Spojených štátov na jeseň pokračovala v miernom raste a na trhu práce sa navyše objavili známky výraznejšieho tlaku na zvyšovanie miezd, vyplynulo zo zverejnenej pravidelnej situačnej správy o vývoji ekonomiky zvanej Béžová kniha.

Zamestnávatelia podľa správy majú čoraz väčšie problémy s obsadzovaním voľných pracovných miest. Vo väčšine regiónov sa zatiaľ nedostatok pracovných síl, ktorý tlačí firmy k zvyšovaniu miezd, týka len kvalifikovaných pracovníkov. Niektoré regióny už ale registrujú širší tlak na rast miezd, uviedol Fed.

Spotrebiteľské výdavky, ktoré v USA zaisťujú viac ako dve tretiny ekonomickej aktivity, sa podľa centrálnej banky zvyšovali takmer vo všetkých regiónoch. Export však pokračoval v poklese kvôli silnému doláru, nízkym cenám komodít a slabej svetovej dopytu.

Správa, ktorá pokrýva obdobie od začiatku októbra do polovice novembra, bude jedným zo základov pre rokovania menového výboru Fedu na jeho ďalšom zasadnutí 15. a 16. decembra. Všeobecne sa predpokladá, že Fed na nich prikročí k prvému zvýšeniu úrokových sadzieb za takmer desať rokov.

Rast počtu pracovných miest do októbra podľa Yellenovej ukazuje na ozdravovanie trhu práce. Negatívne faktory zo zahraničia začali od leta slabnúť a budúci rok by sa mali podstatne zmierniť, uviedla."Až začne (menový) výbor (centrálnej banky) normalizovať svoju menovú politiku, bude to svedčiť o tom, ako ďaleko naša ekonomika došla. V tomto zmysle to bude deň, na ktorý by sme sa mali všetci tešiť," povedala podľa agentúry Reuters Yellenová.

Načasovanie prvého zvýšenie krátkodobých úrokov za takmer desať rokov ale podľa šéfky Fedu nebude tak dôležité ako ďalší postup. Ten by mal byť podľa Yellenovej umiernený a postupný. "Náhle a výrazné sprísnenie (menovej politiky) by narušilo finančné trhy a možno aj neúmyselne zrazilo ekonomiku do recesie," dodala.

Väčšina členov menového výboru Fedu sa na svojom poslednom zasadnutí koncom októbra postavila za prípadné zvýšenie úrokových sadzieb na decembrovom zasadnutí. Fed nechal v októbri základnú úrokovú sadzbu bez zmeny na rekordnom minime, kde je od konca roku 2008, teda od finančnej krízy. Jeho menový výbor nechal otvorené dvere pre zvýšenie úrokov ešte v tomto roku. Podmienil to ale ďalším zlepšovaním trhu práce a jasnými známkami zvyšovanie terajší nízkej inflácie.

Prípadné zvýšenie sadzieb o dva týždne však môže nastať a to aj v prípade, že rozhodnutie hlasujúcich členov nebude jednotné. Yellenová berie názorovú nezhodnosť ako prirodzenú, keďže sa nejde o jasné či ľahké rozhodnutie. Zároveň varovala, že rozhodujúcim faktorom pre potenciálne zvyšovanie sadzieb FEDom o dva týždne budú makrodáta. Dennis Lockhart, prezident atlantského FEDu sa vyjadril, že absencia drasticky horších makrodát potvrdzuje, že ekonomický výhľad USA zostáva solídny a otázka zvyšovania sadzieb je tak pádna. Prezident sanfranciského FEDu John Williams varoval, že ak FED bude čakať príliš dlho, riskuje že prepáli svoj inflačný cieľ a v ekonomike vytvorí nerovnováhu. Skorší začiatok normalizácie menovej politiky podľa neho vytvorí priestor pre postupnejší proces.

Súvisiace články

Aktuálne správy