Rast zásob ropy a vyhlásenia šéfky Fed stlačili cenu WTI pod 40,5 USD

Ceny ropy klesli viac než o 3 %, keď ich nadol stlačili informácie o ďalšom raste ropných zásob v USA. Navyše, na ceny zatlačil aj výrazný rast kurzu dolára. Ten reagoval na signály šéfky americkej centrálnej banky, že Fed by mohol úrokové sadzby zvýšiť už na najbližšom zasadnutí. Informovala o tom agentúra Reuters.
Ako uviedlo americké ministerstvo energetiky, zásoby ropy v USA za minulý týždeň vzrástli o 1,2 milióna barelov (1 barel = 159 litrov). To znamená rast ropných zásob už 10. týždeň po sebe. Trhy okrem toho stále viac predpokladajú, že na zasadnutí Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktoré sa uskutoční 4. decembra vo Viedni, ropný kartel svoju produkciu nezníži. Nadmerné zásoby ropy vo svete sa tak udržia ešte dlhý čas.
Navyše, kurz dolára zaznamenal prudký rast po tom, ako šéfka Fed Janet Yellenová v prejave na pôde Ekonomického klubu vo Washingtone naznačila, že banka zvýši úrokové sadzby pravdepodobne už na najbližšom zasadnutí. To sa uskutoční 15. a 16. decembra.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v januári klesla do 18.44 h SEČ o 1,40 USD (3,2 %) na 43,04 USD (40,56 eura) za barel. Ešte výraznejšie sa znížila cena americkej ľahkej ropy WTI. Tá zaznamenala pokles o 1,45 USD (3,5 %) na 40,40 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy