Dve novinky od Zuckerberga: Narodenie dcéry a zbavenie sa majetku

, the guardian Foto: SITA

Generálny riaditeľ facebooku Mark Zuckerberg a jeho manželka Priscilla v utorok vyhlásili, že venujú 99 percent svojich akcií Facebooku, ktorých hodnota je v súčasnosti asi 45 miliárd dolárov, na novú charitu.

Zakladateľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg v utorok oznámil dve novinky, ktoré menia jeho život. Jeho žene Priscilli Chanovej sa narodila dcéra menom Max. Zuckerberg tiež na svojom profile zverejnil list adresovaný Max, v ktorom obaja rodičia píšu o svojej predstave sveta, v ktorom by mala vyrastať. Zaväzujú sa v ňom, že vytvoria charitatívnu nadáciu, do ktorej zo svojho majetku dajú väčšinu akcií spoločnosti Facebook.

Manželia do nadácie pomenovanej Chan Zuckerberg Initiative postupne počas života vložia 99 percent svojich akcií Facebooku. Ako pripomína britský The Guardian, v súčasnosti má ich podiel vo Facebooku hodnotu zhruba 45 miliárd dolárov. V liste adresovanom novonarodenej dcére uvádzajú, že ich cieľom je zlepšiť svet pre budúce generácie.

Úlohou Chan Zuckerberg Initiative má byť "rozvoj ľudského potenciálu a podpora rovnosti". Má tiež pomáhať v boji proti chudobe, chorobám alebo za lepšie vzdelávanie a čistejšie energie.

"Zatiaľ čo novinové titulky sa často sústredí na to, čo je zlé, v mnohých ohľadoch sa svet stáva lepším. Zdravie ľudí sa lepší. Chudoba klesá. Vzdelanosť rastie. Ľudia žijú v stále integrovanejšom svete. Technologický pokrok vo všetkých odboroch znamená, že Tvoj život bude dramaticky lepší ako ten náš v súčasnosti. Budeme sa podieľať na tom, aby sme prispeli k tomu, že sa to stane. Nielen preto, že Ťa milujeme, ale aj preto, že máme morálnu zodpovednosť ku všetkým deťom budúcich generácií," uvádza sa v liste pre Max.

Nadáciu bude Zuckerberg spravovať sám a do roku 2018 by mala mať k dispozícii tri miliardy dolárov.

Zakladateľ Facebooku chce v nasledujúcich troch rokoch darovať alebo predať akcie v hodnote až jednej miliardy dolárov. Zatiaľ si ale chce ponechať rozhodujúce balík akcií firmy. Joel Fleishman z britskej Duke University si myslí, že Zuckerbergovho oznámenie môže prinútiť ďalších multimiliardárov k podobným krokom. V poslednom čase sa z toho vraj postupne stáva trend. „Zaoberám sa tým celkom podrobne a neuplynie takmer deň, aby niekto neoznámil, že sa vzdá imania v prospech charity," povedal The Guardianu Fleishman. Menoval napríklad spoluzakladateľa Facebooku Dustina Moskovitza, ktorý so svojou manželkou Cari tonový sľúbil dať na charitu významnú časť svojho majetku, ôsmich miliárd dolárov.

Na dobročinnosť už dlhší čas vo veľkom prispieva americký investor Warren Buffet alebo zakladateľ Microsoftu Bill Gates, ktorý prevádzkuje nadačný fond spolu s manželkou Melindou.

Tridsaťjedenročný Zuckerberg, ktorý Facebooku stále šéfuje, už tiež pred časom oznámil, že si po narodení svojej dcéry vezme dvojmesačnú dovolenku.

Billa a Melindy Gatesovcov sa vyjadrili v tlačovej správe. Pokiaľ ide o vaše rozhodnutie zachovať sa tak štedro, a prehĺbiť váš záväzok, prvé slovo, ktoré príde na myseľ, je: wow. Príklad aký ste dnes ukázali je inšpiráciou pre nás ostatných v tomto svete. Môžeme si byť istí, že Max a každé dieťa dnes narodené, bude vyrastať vo svete, ktorý je lepší ako ten, aký poznáme dnes. Ako hovoríte, "zasiate semená teraz porastú." Vaša práca prinesie ovocie pre mnoho ďalších dekád.

Zuckerberg a Chan už darovali v uplynulom desaťročí viac ako 1,6 miliardy dolárov na charitu, napríklad to bol dar v hodnote 100 miliónov dolárov na verejné školstvo v rozvojom svete, 25 miliónov dolárov na zastavenie šírenie Eboly a záväzok poskytnúť 120 miliónov dolárov na vzdelanie v metropolitnej oblasti, ktorá obklopuje Sanfranciský a Sanpabloský záliv v Severnej Kalifornii v USA.

"V týchto nepokojných časoch, Mark a Priscilla oznámili, že život pre desiatky miliónov ľudí sa bude meniť. Rozsah ich záväzku je ohromujúco veľký, ale v okruhu ich priateľov to nie je nič prekvapujúce. Toto sú skrátka oni. Spoločnosť pre Marka a Priscillu nie je len slovo, je to základná hodnota. Nemôžem sa dočkať, až uvidím, čo dosiahnu, a to nielen s ich bohatstvom, ale svojim príkladom a svojou vynaliezavosťou, tvorivosťou a víziami aplikovanými na niektoré z najväčších výziev a príležitostí tejto doby,“ vyjadril sa Bono, spevák U2.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy