ÚVO nebude porovnávať ceny tovarov a služieb pri tendroch nad 100.000 eur

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) nebude pri súťažiach nad 100.000 eur porovnávať ceny tovarov a služieb. Takéto porovnávanie cien navrhol opozičný poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník v novele zákona o verejnom obstarávaní, ktorú parlament odmietol.
Podľa Kaníka by sa týmto návrhom dalo zabrániť predraženým ponukám materiálov a služieb. Zmena mala spočívať v tom, že v prípade vyhlásenia verejného obstarávania nad 100.000 eur by ÚVO vykonal cenové porovnanie predmetu obstarávania na dostupnom trhu a zverejnil by toto porovnanie na svojej internetovej stránke a v Centrálnom registri zmlúv, aby mal každý občan k nemu prístup.
Týmto porovnaním sa malo podľa Kaníka dosiahnuť to, že cenová úroveň by bola všeobecne známa. V prípade, že by došlo k významnej odchýlke pri ponúkanej cene účastníkom verejného obstarávania, verejnosť aj zadávateľ by boli okamžite upozornení na neobvyklú a podozrivú ponuku.
Takýto postup by sa dal podľa Kaníka využiť napríklad pri nákupe áut či techniky, ale aj pri diaľničných tendroch i pri súťažiach na výstavbu budov. V nich je možné cenu porovnať v prepočte na kilometer alebo na štvorcový meter.
Štát by tak mal k dispozícii podľa opozičného poslanca istý interval cien a videl by, čo je obvyklá cena v danej kategórii. „Ten, kto bude ponúkať predmet obstarania, už by nemohol ponúknuť o dvesto, tristo percent predražený tovar,“ priblížil Kaník. Alebo ak by to urobil, bolo by zrejmé, že jeho ponuka je nereálna a predražená.

Súvisiace články

Aktuálne správy