Počet stavebných povolení v Nemecku na obytné domy za 9 mesiacov stúpol o 4,8 %

Nemecký stavebný sektor už päť rokov prežíva rozmach. V tomto roku sa tempo jeho rastu ešte zrýchlilo vďaka rekordne nízkym úrokovým sadzbám, solídnej situácii na trhu práce a zdravému rastu ekonomiky. Informovala o tom agentúra DPA.
Spolkový štatistický úrad Destatis dnes oznámil, že počet stavebných povolení na obytné domy v najväčšej európskej ekonomike sa za prvých 9 mesiacov 2015 zvýšil o 4,8 % na 222.800 v porovnaní s rovnakým obdobím 2014.
V období január-september pritom najviac vzrástol počet povolení na výstavbu rodinných domov, medziročne o 5,6 %, ale stúpol aj počet povolení na výstavbu bytových domov.
Pod tento výsledok sa podpísali aj rekordne nízke úrokové sadzby Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá zároveň napumpovala viac likvidity do finančného systému eurozóny, aby podporila jej hospodársky rast.
Kľúčový úrok ECB je momentálne na rekordnom minime 0,05 %, depozitná sadzba na úrovni -0,20 % a jednodňová refinančná sadzba ECB na úrovni 0,30 %.
Aj nízka miera nezamestnanosti v Nemecku, ktorá zostala v októbri na úrovni 6,4 % a je najnižšia od zjednotenia krajiny v roku 1999, prispieva k dopytu po nových bytoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy