Čína plánuje stanoviť cieľ rastu ekonomiky na 6,5 % ročne

Čína si vo svojom novom 5-ročnom pláne chce stanoviť cieľ rastu ekonomiky na úrovni 6,5 % ročne. Informovala o tom agentúra DPA.
Čínsky premiér Li Kche-čchiang to údajne povedal v rámci súkromných rozhovorov s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorá je na návšteve Pekingu. Pre agentúru DPA to povedal zdroj z nemeckej delegácie. Podľa čínskeho premiéra plán preferuje udržateľnejší rastový model.
Čínski lídri dnes potvrdili, že cieľom je zdvojnásobiť hrubý domáci produkt (HDP) krajiny a príjmy do roku 2020 v porovnaní s úrovňami z roku 2010.
„Oba ciele sú mimoriadne ambiciózne a predpokladajú, že do roku 2020 nepríde k zásadnejším ochladeniam rastu,“ uviedol zástupca riaditeľa inštitútu Mercator Institute for China Studies (MERICS) Bjoern Conrad. „Vzhľadom na náročnú reštrukturalizáciu, ktorej aktuálne čínska ekonomika čelí, je to veľmi optimistické očakávanie,“ dodal.
Čínska ekonomika v 3. kvartáli medziročne vzrástla o 6,9 %, pričom vláda pre celý rok 2015 stanovila rastový cieľ na úrovni 7 %. Nový 5-ročný plán by mal Národný ľudový kongres schváliť v marci.

Súvisiace články

Aktuálne správy