Spotrebiteľské Ceny v Nemecku v októbri medziročne stúpli

Októbrová medziročná inflácia v krajine podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) posilnila na úroveň 0,2 %

Spotrebiteľské ceny v Nemecku v októbri podľa predbežných údajov medziročne opäť stúpli po tom, ako v septembri klesli. Tlak na rast cien v najväčšej európskej ekonomike však zostal slabý. Vyplýva to z údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil nemecký štatistický úrad. Októbrová medziročná inflácia v krajine podľa harmonizovaného indexu Európskej únie (HICP) posilnila na 0,2 %, čiže sa dostala najvyššie od mája. V septembri ceny v Nemecku celkovo o 0,2 % klesli.
Októbrová nemecká medziročná inflácia je výrazne pod úrovňou 2 %, ktorá je cieľovou výškou Európskej centrálnej banky. Prekonala však prognózu analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters, ktorí predpokladali, že celková cenová hladina v Nemecku v októbri oproti rovnakému mesiacu vlaňajška stúpne o 0,1 %.

Hoci ceny energií v budúcnosti budú infláciu pravdepodobne tlačiť vyššie, nie je pravdepodobné, že jadrová inflácia náhle vzrastie vzhľadom na mierny rast miezd v Nemecku a slabšie inflačné očakávania medzi spotrebiteľmi, uviedla Jennifer McKeownová, ekonómka spoločnosti Capital Economics. „Preto stále predpokladáme, že inflácia v Nemecku zostane v strednodobom horizonte utlmená,“ dodala.

Súvisiace články

Aktuálne správy