Fed nechal sadzby v USA bez zmeny, môže ich zvýšiť v decembri

, ČTK;reuters;marketwatch Foto: SITA

Americká centrálna banka nechala včera základnú úrokovú sadzbu podľa očakávania opäť bez zmeny na rekordnom minime, na ktorej je od finančnej krízy pred siedmimi rokmi. Jej menový výbor po dvojdňovom zasadnutí ale nechal otvorenú možnosť zvýšenia úrokov ešte v tomto roku, pretože v záverečnom vyhlásení sa výslovne zmienil o tejto možnosti pre budúce decembrové zasadnutie.

"Pri rozhodovaní, či bude správne zvýšiť cieľové rozpätie sadzby na ďalšom zasadnutí, bude výbor hodnotiť postup smerom k cieľom maximálnej zamestnanosti a dvojpercentný inflácii," uviedol Fed. Podľa agentúry AP to bolo prvýkrát od krízy, keď Fed naznačil možnosť zvýšenia sadzieb na ďalšej schôdzke.

Výbor uviedol, že naďalej monitoruje hospodársky a finančný vývoj v zahraničí. Nezopakoval ale vetu zo septembrového vyhlásenia, ktorá hovorila, že globálne riziká sa zrejme dotknú aj americkej ekonomiky, čo je dôvod pre zachovanie sadzieb bezo zmeny. Vynechanie tejto vety bolo podľa ekonómov ďalším náznakom možnosti zvýšenia sadzieb na ďalšom zasadnutí.

Fed od konca roku 2008 drží na rekordne nízkej úrovni nula až 0,25 percenta kľúčovú sadzbu na jednodňové medzibankové pôžičky, ktorá ovplyvňuje sériu ďalších úverových nákladov. Banka sa tým snaží podporiť rast ekonomiky, ktorý v minulých rokoch povzbudzovala rozsiahlymi nákupmi dlhopisov. Vlani Fed program nákupov dlhopisov ukončil a od vtedy naznačuje, že sa blíži k prvému zvýšeniu úrokových sadzieb od roku 2006.

V minulých mesiacoch sa všeobecne očakávalo, že Fed začne pritvrdzovať úroky už v septembri. Tieto odhady sa nenaplnili, keď Fed od zvýšenia sadzieb odradili obavy zo spomaľovania rastu čínskej ekonomiky, ktoré vyvolali na konci leta otrasy na svetových finančných trhoch.

Po ďalších slabých údajoch z trhu práce z počiatku mesiaca potom prevážil názor, že Fed sadzby zvýši až v budúcom roku. Po včerajšom vyjadrení Fedu ale začala väčšina ekonómov oslovených agentúrou Reuters očakávať zvýšenie úrokov už v decembri.

Návrat k normalizácii menovej politiky Fed podmieňuje najmä trvalým zlepšovaním trhu práce. V septembri sa však druhý mesiac po sebe tvorba pracovných miest výrazne spomalila a výkon amerického trhu práce za posledné dva mesiace bol najslabší za viac ako rok. Výbor Fedu v stredu konštatoval, že rast na trhu práce v poslednom čase spomaľuje.

Americká ekonomika rástla v druhom štvrťroku rýchlym tempom 3,9 percenta, v treťom štvrťroku sa ale čaká výrazné spomalenie rastu. Americká vláda vydá predbežný odhad letného vývoja ekonomiky vo štvrtok a ekonómovia v priemere čakajú výkon len 1,7 percenta.

"Vedeli sme, že úrokové sadzby nezvýši, oni sa ale odvrátili od predošlého opatrného vyhlásenie, ktoré sa zameriavalo na Čínu a Áziu, a namiesto toho pripravili pôdu pre decembrové zvýšenie," povedal agentúre Reuters Paul Schatz, investičné šéf spoločnosti Heritage Capital. "Pre dlhopisové trhy je to obrovská vzpruha," hovorí John Canally, trhové stratég a ekonóm z LPL Financial. "Hovorili o tom, nikdy to ale zatiaľ nenapísali. Až teraz. Decembrové zasadnutie bude živé," dodal Canally.

Po oznámení Fedu prudko zrýchlil rast cien akcií z finančného sektora, ktorému vyššie úroky prospejú. Index sektora posilnil o približne 1,7%. Ťažko naopak klesli akcie podnikov z odvetvia verejných služieb, ktoré rast úrokov finančne oslabuje.

Kurz dolára na devízovom trhu po vyjadrení Fedu o možnosti skorého zvýšenia sadzieb výrazne vzrástol a dostal sa na maximum za viac ako dva mesiace. Euro voči doláru v závere kleslo o 1,2 % na 1,0915 EUR / USD a počas dňa zostúpilo prvýkrát od začiatku augusta pod 1,09 EUR / USD. Dolár vystúpil na sedemesačný vrchol proti švajčiarskemu franku a dvojtýždňové maximum voči britskej libre. Voči japonskému jenu americká mena posilnila o 0,6 % na 121,16 USD / JPY.

Svetové ceny ropy v stredu po viac ako dvojtýždňovom poklese výrazne stúpli. Nákupy podporili neutrálne údaje o týždennom vývoji zásob na americkom trhu a oznámenie, že mexická spoločnosť Pemex získala licenciu na dovoz americkej ropy do Mexika pre ďalšie spracovanie v tamojších rafinériách. Severomorská ropa Brent okolo desiatej hodiny zdražovala o 4,7% na 49,19 USD za barel a cena severoamerickej ľahkej ropy WTI rástla o 6,4% na 46,18 USD za barel. "Trh čaká ďalší prudký rast zásob, ktorý by stiahol ceny hlbšie, dostal ale neutrálne údaje," povedal agentúre Reuters Scott Shelton z investičnej firmy ICAP.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy