Blížia sa dlhé zimné večery: S LED žiarovkou dokážete ušetriť, ale nie všade

, penize.cz Foto:SITA

Klasické žiarovky sa postupne vytrácajú z pultov predajní. Pravdepodobne ste už po ich "zákaze" uvažovali, čím by ste ich nahradili. Cenovo sa už LED žiarovky oplatia, v miestnostiach, kde sa svieti veľa, ich inštaláciou skutočne ušetríte. Ale nemusí to platiť všade.

Klasické "edisonky" sme na svietenie využívali viac ako 130 rokov. Pred pár rokmi ich ale Brusel oficiálne vyhlásil za nežiaduce. Kvôli slabej efektivite, veď viac kúria než svietia. Preto ich dnes už na pultoch obchodov vidíme len ako špeciálne zdroje svetla, alebo "tepelné gule." Ak ale rozmýšľame ekonomicky, vynorí sa otázka: oplatí sa všetky zdroje svetla v domácnosti vymeniť? Veď náklady na osvetlenie môžu v domácnosti predstavovať až 15 percent nákladov na elektrinu vôbec.

Keď sa po prvý krát obmedzovanie žiaroviek legislatívne objavilo, alternatívou boli halogénové žiarovky alebo úsporné žiarivky. Až o pár rokov neskôr sa začali presadzovať "žiarovky" LED. Spočiatku boli nehorázne drahé a nie príliš účinné, ale postupom času zlacňujú a sú stále účinnejšie.

Už ste sa určite stretli s jednotným energetickým štítkom na spotrebičoch. Majú ich aj žiarovky. Kým klasické výbehové sú väčšinou v najmenej úspornej triede, tie moderné LED spravidla spadá do úspornej kategórie A, alebo A +, trieda A ++ je totiž navrhnutá veľmi prísne.

Aj tie najobyčajnejšie LED žiarovky už majú písaný nadmerný výkon,  sto lúmenov na watt, tie účinnejšie a poriadne drahé aj 150 alebo 180 lm / W. Ich účinnosť je tak v porovnaní s obyčajnými žiarovkami päť až desaťnásobná. Podľa odborníkov sa preto výmena klasických žiaroviek za LED osvetlenie oplatí vo väčšine priestorov. Ale najviac je taká výmena rentabilná v miestnostiach, kde sa svieti najčastejšie, napríklad v obývacej izbe. LED osvetlenie v takých miestnostiach dokáže ročne ušetrí približne5-10 eur, samozrejme že úspora závisí na cene elektrickej energie i počte presvietených hodín

Ešte pred pár rokmi boli pre mnohých LED žiarovky luxusným tovarom. Ceny ale klesli a dnes už aj relatívne kvalitné značkové osvetlenie je cenovo dostupné. Ak vezmeme do úvahy, že životnosť LED žiaroviek je oproti obyčajným žiarovkám dlhšia, znamená to, že náklady sa môžu vrátiť už po prvom roku svietenia. Iná ale bude situácia v miestnostiach, kde svietime o poznanie menej. Povala, či chodba, ktorú nevyužívame tak často asi s LED osvetlením toho veľa neušetrí. Je preto logické, že výmena klasickej žiarovky za LED tam nebude z ekonomického hľadiska výhodná. Osvetlenie by ste mohli v takomto prípade vyriešiť napríklad lacnejšou halogénovou žiarovkou, alebo aj kompaktnou žiarivkou. Tie síce majú podľa odborníkov už najväčšiu slávu za sebou, hlavne pokiaľ ide o rýchlosť štartu a nábeh na plnú svietivosť. Stále však môžu dobre poslúžiť ako náhrada väčších výkonov, tam totiž LEDky zatiaľ alternatívu neponúkajú. Ak sa vám niekde vypálila stará klasická stovka, najskôr asi siahnete po náhrade v halogénovom prevedení, to však nedokáže ušetriť toľko, ako náhrada v podobe kompaktnej žiarivky s príkonom okolo 23 wattov, ktorá má navyše aj oveľa dlhšiu životnosť než obyčajná žiarovka.

 Energetická trieda osvetlenia podľa druhu žiaroviek
 energetická trieda nesmerové svetelné zdroje smerové (reflektorové) svetelné zdroje
 A++ najefektívnejšie LED žiarovky najefektívnejšie LED žiarovky
 A+ najlepšie kompaktné žiarivky, lepšie LED žiarovky lepšie LED žiarovky
 A priemerné LED žiarovky, priemerné až dobré kompaktné žiarivky priemerné LED žiarovky, priemerné až dobré kompaktné žiarivky
 B zlé kompaktné žiarivky, nesmú byť uvádzané na trh od od roku 2009 zlé kompaktné žiarivky, zlé LED žiarovky, najlepšie nízkonapäťové halogénové žiarovky (12V)
 C halogénové žiarovky na sieťové napätie, minimálna energetická trieda pre číre zdroje priemerné nízkonapäťové halogénové žiarovky (12V)
 D konvenčné halogénové žiarovky, najlepšie klasické žiarovky (nesmú sa uvádzať na trh od roku 2012) zlé nízkonapäťové halogénové žiarovky (12V), kvalitné halogénové žiarovky na sieťové napätie
 E a horšie klasické žiarovky (nesmú sa uvádzať na trh od roku 2012) klasické reflektorové žiarovky, zlé halogénové žiarovky na sieťové napätie
 Zdroj: SEVEn    

Príklady úspory sú vždy orientačné a modelové. Skúste si preto aspoň rámcovo spočítať úsporu sami. Dôležité je zistiť si cenu kWh elektriny. K zjednodušenému výpočtu môžete použiť spotrebu uvedenú na obale každej žiarovky, uvedená je za 1000 hodín svietenia. Ak by sme to rovnomerne rozložili do jedného roka, zodpovedá to asi 2,7 hodinám svietenia denne. Spotrebu vynásobte cenou elektriny, tým zistíte, koľko by ste ročne minuli za svietenie. Ročnú útratu za svietenie si môžete vypočítať aj presnejšie, a to podľa nasledujúceho vzorca: cena elektrickej energie / kWh × výkon W × hodín svietenia za deň × 365 dní / 1000. Jednoduchá matematika. Ak ste v nej nevynikali, na webe nájdete niekoľko LED kalkulačiek, ktoré to dokážu úsporu vypočítať za vás.

Odporcovia úsporného osvetlenia vyčítajú novým technológiám veľa chýb a nedokonalostí. Napríklad nepríjemné alebo nedostatočné svetlo, keď v spektre chýba modrá. Správnym výberom možno niektoré nepríjemnosti zmierniť. Pri výbere nového zdroja svetla by sme preto nemali zabúdať okrem energetickej triedy a minimálnej životnosti (25 000 hodín) a počtu spínacích cyklov (taktiež aspoň 25 000), ani na farebný tón. Odborne sa tomu hovorí farebná teplota alebo teplota chromatickosti. Pre miesta odpočinku je vhodné zvoliť teplejší farbený tón (2700 kelvinov), ktorý sa viac podobá obyčajnej žiarovke. Pre priestory, kde pracujeme, môžeme zvoliť aj chladnejšie tóny (4000 kelvinov).

Súvisiace články

Aktuálne správy