Spotrebiteľské ceny v Británii v septembri klesli

Celková septembrová hladina spotrebiteľských cien v krajine sa medziročne znížila o 0,1 %

Ceny vo Veľkej Británii v septembri nečakane klesli, a to v dôsledku zlacnenia palív a odevov. Informoval o tom v utorok britský štatistický úrad ONS. Celková hladina spotrebiteľských cien v krajine sa medziročne znížila o 0,1 %. Nenaplnilo sa tak očakávanie ekonómov, ktorí predpokladali, že ceny sa v medziročnom porovnaní nezmenia.

Ceny tovarov v Británii sa v septembri medziročne znížili o 2,4 %, ale ceny služieb stúpli najvýraznejšie od októbra 2014. „Spotrebiteľské ceny nadol tlačili najmä odevy, benzín a nafta,“ konštatoval Richard Campbell z britského štatistického úradu. Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa ceny energií, potravín, alkoholu a tabaku, zostala na úrovni 1 %. Ekonómovia očakávali, že mierne posilní.

Medziročné zmeny celkovej cenovej hladiny v Británii sa od februára nachádzajú v pásme -0,1 až 0,1 %. To podporuje kúpnu silu spotrebiteľov v čase, kedy ich zárobky začali silnejšie rásť, čo je dobrým znamením pre hospodársky rast. Na rozdiel od tvorcov menovej politiky v eurozóne riziko pretrvávajúceho poklesu cien znepokojuje britskú centrálnu banku relatívne menej, a to práve pre silný dopyt zo strany spotrebiteľov a rastúce mzdy.

Súvisiace články

Aktuálne správy