Taliansko zvýšilo prognózu rastu ekonomiky pre roky 2015/16

Taliansko v piatok (18. 9.) zvýšilo prognózu rastu ekonomiky pre tento aj budúci rok. Zvýšilo však aj ciele týkajúce sa rozpočtového deficitu a verejného dlhu, čo môže viesť ku konfliktu s Európskou komisiou (EK). Informovala o tom agentúra Reuters.
Kabinet premiéra Mattea Renziho zvýšil predpoveď rastu hrubého domáceho produktu (HDP) v tomto roku na 0,9 % z 0,7 %. V roku 2016 počíta s nárastom o 1,6 % a nie o 1,4 %, ako očakával vo svojej predchádzajúcej prognóze z apríla.
Renzi však namiesto toho, aby využil vyššie daňové príjmy, ktoré sľubuje rýchlejší rast ekonomiky, na akceleráciu redukcie rozpočtového deficitu a verejného dlhu, prisľúbil, že do roku 2018 zníži dane o 35 miliárd eur.
Nová prognóza bude základom pre návrh rozpočtu pre rok 2016, ktorý vláda predloží v polovici októbra. Cieľ týkajúci sa tohtoročného deficitu zostal na úrovni 2,6 % HDP. Aktuálna predpoveď však zvýšila odhad schodku na budúci rok na 2,2 % HDP z 1,8 % HDP.
Vláda tiež výrazne zvýšila takzvaný štrukturálny deficit, ktorý je upravený o ekonomické cykly a pozorne ho sleduje EK. Na budúci rok očakáva štrukturálny schodok na úrovni 0,7 % HDP namiesto 0,4 % HDP po 0,3 % HDP v tomto roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy