Šéfka Fedu: Zvýšenie sadzieb je tento rok naďalej pravdepodobné a môže prísť už v októbri

, ČTK;bloomberg,reuters Foto: SITA

Menový výbor americkej centrálnej banky rozhodol ponechať základnú úrokovú sadzbu na historickom minime tesne nad nulou. Zdôvodnil to signálmi oslabovania v globálnej ekonomike a zvýšenou nestabilitou na finančných trhoch. Fed drží svoju kľúčovú sadzbu blízko nuly od decembra 2008, teda skoro sedem rokov. Možnosť prvého zvýšenie sadzieb za deväť rokov ale nechal otvorenú.

"Nedávny vývoj globálnej ekonomiky a finančných trhov by mohol trochu obmedziť ekonomickú aktivitu a pravdepodobne v blízkom čase vyvinie ďalší tlak na infláciu," uviedol Fed po dvojdňovom zasadnutí. Podľa agentúry Reuters dodal, že domáca ekonomika zostáva vcelku v rovnovážnej situácii, chce však "monitorovať vývoj v zahraničí"."Fed hovorí, že bude venovať pozornosť tomu, čo sa deje v zahraničí," povedal agentúre AP Scott Clemons z finančnej spoločnosti Brown Brothers Harriman. "Tieto slová sú kódom pre Čínu," dodal.

„Preberali sme možnosť zvýšiť sadzby už dnes, ale vzhľadom k slabej inflácii sme sa rozhodli počkať na ďalšie dôkazy o sile americkej ekonomiky, predovšetkým z trhu práce, než sa rozhodneme sadzby zvýšiť. Avšak ekonomika od recesie posilnila a spotrebiteľské výdavky sú natoľko solídne, že je rozumné o zvyšovaní sadzieb hovoriť,“ vyjadrila sa šéfka Fedu Janet Yellenová na tlačovej konferencii a uviedla, že zvýšenie sadzieb je tento rok naďalej pravdepodobné a môže prísť už v októbri. Aj po ňom ale zostane menová politika "ešte nejaký čas vysoko uvoľnená", dodala Yellenová.

 

K zasadnutiu Fedu sa upierali pohľady celého finančného sveta. Nešlo ani tak o to, či sadzby zdvihne, alebo ich zatiaľ ešte ponechá, ale hlavne o to, či predsedníčka Janet Yellenová jasne naznačí ďalší vývoj. Pre to, aby sa začali sadzby v USA zvyšovať, hovoril zlepšujúci sa stav tamojšej ekonomiky, vrátane nízkej nezamestnanosti, ktorej priemerná miera spadla na 5,1 percenta.

Avšak väčšina analytikov pred zasadnutím Fedu predpokladala, že so zvýšením sadzieb ešte počká, a to s ohľadom na neistú situáciu v globálnej ekonomike, hlavne na rozvíjajúcich sa trhoch. K tomu americký Fed začiatkom tohto týždňa povzbudila Svetová banka. Poukázala na to, že vyššie sadzby v USA urobia dolár atraktívnejším pre investorov, čo spôsobí ešte silnejší odliv kapitálu z rozvíjajúcich sa trhov. „Nechceme čakať so zvyšovaním až do chvíle, kedy plne dosiahneme všetkých svojich cieľov, ale nedokážem vám presne povedať, na akú kombináciu dát a ukazovateľov čakáme,“ povedala  Yellenová.

Americký Fed drží svoju kľúčovú sadzbu blízko nuly od decembra 2008, teda skoro sedem rokov. Veľmi lacné peniaze, ktoré sa od sadzieb odvíjajú, však vôbec nemusia ekonomike pomôcť. Práve naopak. Dlhé obdobie uvoľnenej menovej politiky je riskantné aj pre finančnú stabilitu s tým, ako sú investori ochotní podstupovať čoraz väčšie a väčšie riziko. Investori vďaka veľmi nízkym úrokovým sadzbám ochotnejšie nakupujú akcie, aj keď ich cena je v porovnaní s čistým ziskom pripadajúcim na jeden papier veľmi vysoká. Alebo iný príklad: spoločnosti si lacno požičiavajú peniaze aj na spätné odkupy akcií, čím zvyšujú výnos pripadajúci na jeden tento papier. Logicky, pretože pomocou odkupov klesá počet verejne obchodovaných akcií. Ale týmto spôsobom sa reálne ekonomické výsledky firiem nijako nezlepšujú.

„Nemyslím si, že Fed nízkymi sadzbami prehĺbil medzeru medzi bohatými a chudobnými. Je pravda, že uvoľnená menová politika má dopad aj na akciový trh a ceny aktív, ale hlavne podľa mňa uvoľnená menová politika zabezpečuje ľuďom prácu. Pomáha tak tým najzraniteľnejším obyvateľom, pretože posilňuje trh práce. Existuje mnoho štúdií o tom, akými spôsobmi sa menová politika prejavuje v ekonomike, ale nedomnievam sa, že Fed prispel k prehlbovaniu medzery v nerovnosti príjmov,“ uviedla na záver tlačovej besedy Yellenová.

Odloženie dvihnutia úrokových sadzieb znamená stratu drahocenného času v normalizácii menovej politiky, ktoré je podľa analytikov už nevyhnutné, aby mal Fed nástroje v boji proti budúcim hospodárskym prepadom. Obavy sa vytvárajú aj ohľadom zvýšeného rizika, že ekonomika sa bude prehrievať a spôsobí infláciu, ktorá sa vymkne kontrole. Nikdy nie je ideálny čas nastúpiť cestu normalizácie, vždy je po ruke dostatok dôvodov pre odklad. Ale každý odklad vyžaduje ešte silnejší argument pre zdôvodnenie odkladu. Problém je, že váhavý Fed vysiela holubičie hlasy. Zmiešané signály z ekonomiky poukazujú na to, že tento imaginárny dokonalý deň nemusí nikdy nastať.

Súvisiace články

Aktuálne správy