Rýchlej móde sa darí, Ortega ašpiruje na najbohatšieho muža planéty

, bloomberg Foto: SITA

Španielsky módny kráľ Amancio Ortega si pripísal k svojmu imaniu 3,7 miliardy dolárov. Inditexu, čo je najväčší svetový predajca odevov, sa skutočne darilo, akcie šli hore až o 6 percent. Podľa analytikov sú takéto výsledky predzvesťou "hviezdneho štartu" v ďalšom štvrťroku.

Ortegovi sa už v júni podarilo preskočiť amerického investora Warrena Buffetta, je aktuálne druhým najbohatším človekom na svete. Od zakladateľa Microsoftu, najbohatšieho muža Billa Gatesa, ho delí  9,5 miliardy dolárov, vyplýva to z miliardárskeho indexu agentúry Bloomberg.

Ortega začal budovať španielske módne impérium so svojimi súrodencami v roku 1963 v ich dome v severnom Španielsku. Prvý obchod Zara otvorili v roku 1975, o desať rokov neskôr založili Inditex. Na burzu vstúpili v roku 2001 a od vtedy Ortega zhromaždil viac ako 4 miliardy eur z dividend, z čoho veľa investoval do komerčných nehnuteľností vo veľkých mestách USA aj Európy. Tieto nehnuteľnosti tvoria asi 8 miliárd dolárov čistého imania, s Inditexom to je viac ako 63 miliárd.

Ortega bol v marci 2012 na siedmej priečke v spoločnosti najbohatších ľudí sveta. Vtedy index Bloomberg debutoval a jeho bohatstvo odhadli na 38 miliárd dolárov. Gates mal 62,5 miliardy a v máji 2013 vytlačil Carlosa Slima z pozície najväčšieho boháča, kedy Microsoft dosiahol päťročné maximum. Microsoft vzrástol o 0,4 percenta čo znamenalo, že Gates mal okolo 80,6 miliárd dolárov a Ortega 71,1 miliardy.

Druhý najbohatší človek v Španielsku je Ortegova dcéra. Sandra Ortega-Mera je dedičkou 5 percent akcií v Inditexe po tom, čo jej matka zomrela v auguste 2013. Dnes má imanie vo výške 7,2 miliardy  po vzostupe Inditexu.

Miliardársky Index sa aktualizuje každý pracovný deň v závere obchodovania v New Yorku.

Súvisiace články

Aktuálne správy