Kurz eura klesol pod 1,13 USD/EUR

Kurz spoločnej európskej meny v prevažne pokojnom prostredí oslabil. Informovala o tom agentúra DPA.
Kurz eura po dosiahnutí dnešného maxima 1,1370 USD/EUR v rannom obchodovaní klesol popoludní pod hranicu 1,13 USD/EUR a dostal sa na dnešné minimum 1,1292 USD/EUR. Európska centrálna banka (ECB) stanovila dnes napoludnie referenčný kurz na 1,1305 (v piatok: 1,1268) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8846 (0,8875) eura.
Finančné trhy sa sústredia na menovú politiku v USA. Americká centrálna banka (Fed) bude vo štvrtok (17. 9.) rozhodovať o nastavení menovej politiky a oznámi, či prvýkrát po deviatich rokoch zvýši úrokové sadzby a či ukončí politiku nulových sadzieb, ktorá trvá od roku 2008. Väčšina účastníkov trhu však počíta so zvýšením úrokových sadzieb až v decembri.
Robustný rast ekonomiky USA síce poskytuje Fedu priestor na sprísnenie menovej politiky, ale nedávne turbulencie na dôležitých rozvíjajúcich sa trhoch, ako je Čína, podporili špekulácie, že zvyšovanie sadzieb sa ešte odloží. „Zvýšenie kľúčového úroku v USA môže zvýšiť tlak na pokles cien komodít a oslabovanie mien mnohých rozvíjajúcich sa krajín,“ uvádza sa v analýze banky Metzler. Nedávno Medzinárodný menový fond (MMF) a Svetová banka (SB) apelovali na Fed, aby ešte počkal so zvyšovaním sadzieb.

Súvisiace články

Aktuálne správy