Medziročný rast priemyslu SR druhý najsilnejší v rámci EÚ

Júlová priemyselná výroba v rámci celej Európskej únie medziročne posilnila o 1,8 %, slovenský priemysel vzrástol o 11,9 %

Sezónne upravená priemyselná produkcia v eurozóne v júli medzimesačne posilnila o 0,6 % a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zvýšila o 0,3 %. V porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka sa júlová priemyselná produkcia eurozóny zväčšila o 1,9 % a v rámci celej EÚ vzrástla o 1,8 %. Vyplýva to z odhadu, ktorý v pondelok zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Slovenská priemyselná produkcia sa v júli medzimesačne zväčšila výraznejšie, ako bol priemer eurozóny aj celej EÚ. Oproti júnu totiž vzrástla o 0,8 %. Medziročne slovenský priemysel vzrástol o 11,9 %, čo bol druhý najrýchlejší rast v rámci členských krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii.

Najviac medziročne priemysel posilnil v Írsku (17,9 %). Po Slovensku nasledovali Lotyšsko (8,3 %), Malta (7,7 %) a Česká republika (7,2 %). Medziročný pokles priemyslu evidovali v Estónsku (-5,9 %), Holandsku (-4,4 %), Grécku (-1,5 %) a vo Francúzsku a Fínsku (zhodne -1,4 %).

V rámci krajín, z ktorých boli údaje k dispozícii, medzimesačne priemyselná produkcia v júli posilnila najvýraznejšie v Írsku (7,2 %), v Grécku (4,3 %), v Chorvátsku (3,6 %) a v Lotyšsku (2,8 %). Najvýraznejší medzimesačný pokles priemyselnej výroby v júli nastal v Dánsku (-4,6 %), vo Švédsku (-2,1 %) a na Malte (-1,8 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy