Rozpočtový deficit USA v auguste klesol

Rozpočtový deficit USA v auguste 2015 klesol a je oveľa nižší ako v rovnakom mesiaci minulého roka. Americká vláda je tak na najlepšej ceste ukončiť súčasný finančný rok s najmenším schodkom za osem rokov. Informovala o tom agentúra AP.
Podľa údajov ministerstva financií vo Washingtone dosiahol schodok v rozpočte v USA v auguste 64,4 miliardy USD (57,15 miliardy eur), čo je o 50 % menej ako v rovnakom mesiaci minulého roka.
K výraznému poklesu deficitu prispeli najmä kalendárne vplyvy. Vláda totiž vyplatila štátnym zamestnanom príspevky vo výške zhruba 42 miliárd USD už na konci júla, keďže 1. august pripadol na sobotu.
Vo všeobecnosti hospodári americká vláda tento rok s nižším rozpočtovým schodkom ako vlani. Deficit za prvých 11 mesiacov súčasného finančného roka, ktorý sa končí 30. septembra 2015, je o vyše 10 % nižší ako vlani. Rozpočtový výbor amerického Kongresu odhaduje, že za celý rok klesne rozpočtový deficit USA o 11,8 % na 426 miliárd USD vďaka posilneniu americkej ekonomiky, ktoré so sebou prináša vyšší výber daní.

Súvisiace články

Aktuálne správy