Slovenská ekonomika: Rast 0,8%, stúpla aj reálna mzda

, ČTK Foto: SITA

Slovenská ekonomika v druhom tohtoročnom štvrťroku po očistení o sezónne vplyvy stúpla o 0,8 percenta oproti predošlému kvartálu, kedy rástla rovnakým tempom. Vyplýva to z dnešných informácií slovenského štatistického úradu, ktorý tak potvrdil svoj skorší odhad.

V medziročnom porovnaní hrubý domáci produkt (HDP) Slovenska podľa sezónne neupravených údajov vzrástol v druhom štvrťroku o 3,2 percenta, čo bol najlepší výsledok od konca roka 2011.

Slovenskú ekonomiku v sledovanom období podporil domáci dopyt, ktorý v medziročnom porovnaní stúpol o 4,7 percenta. Dosiahla tak najvyššie tempo rastu za posledné štyri roky.

Miera nezamestnanosti, ktorá je dlhodobo jedným z najväčších ekonomických problémov Slovenska, klesla šiestym štvrťrokom v rade. V druhom štvrťroku predstavovala 11,2 percenta, dosiahla tak najnižšiu hodnotu od začiatku roka 2009.

Z prieskumu štatistického úradu v domácnostiach vyplynulo, že v druhom štvrťroku sa medziročne zvýšil o 8,1 percenta na 141.900 osôb počet obyvateľov, ktorí krátkodobo (menej ako rok) pracovali v zahraničí alebo ktorí pravidelne dochádzali do zamestnania do cudziny. Z európskych krajín najviac Slovákov pracovalo v Rakúsku a v Českej republike.

Priemerná mzda na v druhom štvrťroku vzrástla medziročne o 2,3 percenta na 877 eur. Vzhľadom k tomu, že spotrebiteľské ceny v krajine naďalej nerástli, stúpla aj reálna mzda. To znamená, že Slováci si za svoj zárobok môžu kúpiť viac tovaru a služieb než v minulosti.

Slovenská centrálna banka aj ministerstvo financií predpokladajú, že ekonomika krajiny tento rok porastie rýchlejšie ako vlani, kedy HDP Slovenska vzrástol o 2,4 percenta. Ministerstvo financií očakáva rast HDP o 3,2 percenta, centrálna banka až o 3,5 percenta.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy