Maloobchodné tržby v eurozóne aj v celej EÚ v júli vzrástli

Maloobchodné tržby v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) v júli po júnovom poklese ožili a vzrástli najstrmšie za tri mesiace. Vyplýva to z rýchleho odhadu, ktorý dnes na svojej internetovej stránke zverejnili európsky štatistický úrad Eurostat a agentúra RTTNews.
Maloobchodný predaj v regióne, ktorý zaviedol euro, sa po očistení od sezónnych vplyvov v júli zvýšil o 0,4 % v porovnaní s júnom, keď po revízii medzimesačne klesol o 0,2 %. Analytici však odhadovali, že obrat maloobchodníkov v euroregióne stúpne v júli o niečo viac, a to o 0,5 %.
Aj v celej EÚ maloobchodné tržby v júli vzrástli, medzimesačne o 0,3 % po júnovom znížení o 0,1 %.
V medziročnom porovnaní sa tempo rastu maloobchodného predaja v eurozóne v júli zrýchlilo na 2,7 % z júnových 1,7 % a v celej únii sa zvýšilo na 3,3 % z 2,4 % v júni.
Motorom júlového medzimesačného rastu maloobchodných tržieb v eurozóne bolo zvýšenie predaja palív o 0,8 %, potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 0,2 % a nepotravinárskych produktov o 0,1 %.
V celej EÚ stúpol júlový obrat maloobchodníkov z predaja palív medzimesačne o 0,6 %, potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 0,2 % a nepotravinárskych produktov o 0,1 %.
Spomedzi členských štátov únie, ktoré Eurostatu dodali údaje za júl, maloobchodné tržby v medzimesačnom porovnaní najviac vzrástli v Estónsku (2,5 %), Nemecku (1,4 %), Malte, Portugalsku a Rumunsku (zhodne o 1,1 %) a najväčší pokles zaznamenali v Luxembursku (-1,2 %), Poľsku (-1,1 %) a Rakúsku (-0,9 %).
V medziročnom porovnaní sa júlové tržby z predaja nepotravinárskych produktov zvýšili v eurozóne o 3,1 % a v EÚ o 4,1 %, predaj potravín, nápojov a tabakových výrobkov vzrástol o 1,9 % v regióne, ktorý platí eurom a o 2,1 % v celej únii a tržby z palív stúpli o 1,6 % v menovej únii a o 1,5 % v celej EÚ.
Najstrmší medziročný nárast tržieb dosiahli v júli Rumunsko (9,6 %), Estónsko (7,8 %), Maďarsko (7 %) a Írsko (6,4 %), zatiaľ čo ich pokles nahlásili len Luxembursko (-10,5 %), Fínsko (-0,3 %).
Na Slovensku maloobchodný predaj v júli medzimesačne klesol o 0,2 % a medziročne sa zvýšil o 1,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy