Hackeri, ktorí napadli Jeep, pracujú pre kontroverznú taxislužbu Uber

Dvaja bezpečnostní odborníci, ktorí sa nedávno postarali o palcové titulky o hackerských útokoch na Jeep Cherokee, pracujú teraz pre kontroverznú taxislužbu Uber. Charlie Miller a Chris Valasek prijali ponuku práce pre technologické centrum Uberu, v ktorom sa skúma najmä technológia autonómnych vozidiel. Informovala o tom agentúra DPA.
Miller a Valasek sú hviezdami medzi hackermi, ktorí hľadajú bezpečnostné medzery v automobilovom softvére. Pri júlovom útoku na Jeep Cherokee prostredníctvom internetu na diaľku zasiahli nielen klimatizáciu, rádio či stierače, ale dokázali ovládnuť aj kritické funkcie vozidla, napríklad, plynový pedál, brzdy a spojku. Fiat Chrysler následne zvolal zhruba 1,4 milióna vozidiel a išlo tak o prvú známu zvolávaciu akciu pre riziko kybernetického útoku. Koncern však zdôraznil, že bezpečnostnú medzeru v softvére mali len modely určené pre americký trh.
Valasek doteraz pracoval v bezpečnostnej technologickej spoločnosti IOActive. Miller bol členom bezpečnostného tímu Twitteru, no predtým päť rokov pracoval pre Úrad národnej bezpečnosti USA (NSA), kde podľa Washington Post bolo jeho úlohou „nabúravať“ zahraničné počítačové siete. Počas svojej hackerskej kariéry odhalil aj viaceré slabiny softvéru v zariadeniach Apple.
Uber pre svoje technologické centrum zlákal zhruba 40 odborníkov v oblasti robotiky univerzity Carnegie Mellon a expertov na elektronické karty od Microsoftu. S niekoľkými miliardami dolármi od investorov patrí Uber medzi najbohatších podnikateľských nováčikov, tzv. startups. Na svojej razantnej ceste medzinárodnej expanzie však opakovane naráža na odpor taxikárskych služieb a národných regulačných úradov.

Súvisiace články

Aktuálne správy