Korekcia trhu: Ako sa zmení vaše správanie po prepade akcií

, Eagle Bay Capital;IW Foto: SITA

Akcie sú vo fáze poklesu, o viac ako 10 % klesli zo svojich maxím napríklad nemecký index DAX alebo americký Russell 2000, ktorý sleduje akcie firiem s menšou kapitalizáciou. Kým jedni sa akcií zbavujú, druhí optimisticky živia nádej na skorý obrat.

Desať percent je v normálnom investičnom svete veľmi solídny ročný výnos z investícií. Pokles o 10% v priebehu pár týždňov preto stojí za pozornosť. To, ako sa v tejto situácii človek zachová, záleží určite aj od toho, čím sa  živí.

Manažéri hedžových fondov   
Oznámia klientom, že korekciu predvídali a včas ju zaznamenali. A že sú samozrejme zaistení. Traderi sú pod tlakom aby zaistili pozície.

Akcioví makléri, brokeri   
Všetkým klientom pripomínajú, že už predsa hovorili o shortovaní akcií, teda špekulovaní na pokles ceny. Prestali brať telefón klientom, ktorým ešte minulý týždeň odporúčali nákupy akcií "na dlho", teda špekulácie na rast ceny.

Finanční novinári   
Chrlia analýzy čohokoľvek, čo by teoreticky mohlo byť dôvodom trhového výpredaja.

Občasní traderi alebo investori (retail)   
V panike skočia na lep predajcom opcií. Vstúpia do tak komplexných pozícií, že im prestanú  rozumieť. Za všetko môže panika, zvyšujú hlas na svoje deti, že to všetko robia kvôli nim.

Finanční poradcovia   
Musia sa obracať, aby práve v tomto čase "predali" klientom fondy s najvyššími poplatkami. Upozorňujú klientov, že síce nevedia, ktorým smerom bude budúci pohyb trhu o 20 %, ale s istotou vedia, akým smerom bude budúci pohyb o 100 %.

Ekonómovia   
V médiách vystupujú s argumentom, prečo majú v týchto dňoch pravdu, prípadne, že túto situáciu už dávno presne predpovedali.

Denní, aktívni obchodníci   
Spomínajú na staré dobré časy, kedy bol index strachu VIX nad 40 a ekonomika kolabovala. Uvedomujú si, že nič také sa teraz nedeje a že ich akurát vysokofrekvenční automatickí obchodníci (HFT) oberajú na každom obchode o nejaký ten centík. Často sa objavuje otázka, prečo vlastne denne sedia pred tými svojimi štyrmi monitormi.

Autori newsletterov a bulletinov    
Preposielajú všetkým svoje varovanie pred kolapsom trhu, ktoré zosmolili na jar 2011. Alebo vlani v júli. Spíšu poriadne dlhý elaborát na tému "čo robiť počas korekcia trhu". Určite sa nájde niekto, kto bude ochotný za neho zaplatiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy