Radšej sa rozhodla žiť vo vlakoch, ako by platila nájom

, The Washington Post Foto:FB/leonie muller

Keď ostatní začnú vystupovať z vlaku, aby sa konečne vrátili domov, Leonie Müllerová zostáva. Ona totiž už doma je. Žije vo vlaku a ako sama tvrdí, páči sa jej to.

Nemecká vysokoškoláčka prišla o bývanie na jar tohto roka. "Všetko to začalo sporom s majiteľom," hovorí Müllerová pre The Washington Post. "Okamžite som sa rozhodla., že tam už žiť nechcem, a potom som si uvedomila, že vlastne nechcem žiť kdekoľvek."

Namiesto toho aby si hľadala nový podnájom, kúpila si predplatné, ktoré jej umožní nastúpiť na každý vlak v krajine zadarmo. To znamená, že si umýva vlasy na toaletách vo vlaku a do školy sa pripravuje vo vagónoch rútiacich sa vysokou rýchlosťou. Podľa jej slov je to nový pocit radosti zo slobody, ktorý sa dostavil až po tom čo sa vysťahovala z podnájmu. "Ja sa naozaj cítim ako doma vo vlakoch, a navyše môžem navštíviť oveľa viac priateľov aj miest. Je to ako byť po celý čas na dovolenke," popisuje svoj nový život Müllerová.

Neobvyklá voľba domova 23 ročnej študentky už zaujala pozornosť médií v Nemecku, objavila sa na národných spravodajských serveroch, ako je Spiegel Online. "Čítam, píšem, pozerám sa z okna a stretávam sa s milými ľuďmi. Vo vlakoch je stále čo robiť," povedala Müllerová v rozhovore pre nemeckú TV stanicu SWR. Vzhľadom k tomu, že je vlastne stále v pohybe, Müllerovej život vojde do malého batohu. Nosí tam odevy, tablet, hygienické potreby a doklady.

Zatiaľ na základe vlastných skúseností popiera, že cestovanie nemá na ľudský organizmus priaznivé účinky. A finančne dokonca z tejto situácie aj ťaží. Za lístok dá 330 eur, kým za podnájom platila okolo 390 eur. Avšak lacnejšie bývanie nie je jej jediným cieľom. "Chcem inšpirovať ľudí aby prehodnotili svoje zvyky a veci, ktoré považujú za normálne," povedala Müllerová pre Post. "Je vždy viac možností, ako si človek myslí, pričom ďalšie dobrodružstvo čaká hneď za rohom. Ale len za predpokladu, že ho chcete nájsť."

Müllerová často cestuje neskoro v noci, aj keď sa snaží aby noc strávila u svojich príbuzných alebo priateľov. Často ju ubytuje jej priateľ, mama a babička. "Normálne by sme museli mať vzťah na diaľku, ale žiť vo vlaku mi umožňuje, aby som ho videla kedy chcem," povedala Müllerová nemeckej TV stanici SWR, na margo svojho vzťahu. "Väčšine mojich priateľov sa môj nápad páči, niektorí ho považujú za celkom dobrodružný. Iní však reagovali negatívne. Majú pocit, že ich urážam tým, že pochybujem o bežnom spôsobe života a bývania."

Život vo vlaku má aj akademický rozmer. Müllerová svoj neobvyklý experiment zdokumentuje na blogu. Jej záverečná diplomová práca bude o skúsenostiach modernej vlakovej kočovníčky. A čo považuje za jediný problém? "Musíte mať slúchadlá, ktoré dokážu stlmiť väčšinu okolitých hlukov, to  je veľmi dôležité," uzatvára.

Možno dobrá motivácia pre študentov na Slovensku, vďaka vlakom zadarmo by dokázali ušetriť omnoho viac ako Müllerová, určite tomu ale nebráni len sporná otázka hygieny.

Súvisiace články

Aktuálne správy