Novatek vraj chystá predaj podielu v projekte LNG Číňanom

Podľa denníka Kommersant druhá najväčšia ruská plynárenská spoločnosť chystá predaj 9-9-percentného podielu vo svojom projekte produkcie skvapalneného zemného plynu čínskemu fondu Silk Road

Spoločnosť Novatek, ktorá je druhým najväčším producentom zemného plynu v Rusku, pripravuje predaj 9,9-percentného podielu vo svojom projekte produkcie skvapalneného zemného plynu (LNG) na polostrove Jamal v odhadovanej hodnote 900 mil. USD čínskemu investičnému fondu. Informoval o tom v pondelok ruský ekonomický denník Kommersant. Dohoda by sa mohla uzavrieť v nadchádzajúcich týždňoch, citoval denník tri zdroje oboznámené s problematikou. Jeden zo zdrojov uviedol, že kupujúcim je čínsky infraštruktúrny fond Silk Road.

Predaj podielu by mohol spoločnosti Novatek pomôcť pri financovaní projektu produkcie skvapalneného zemného plynu čínskymi bankami, uviedol denník Kommersant. Sankcie totiž znemožnili ruským firmám prístup na západné kapitálové trhy. Čína minulý rok oznámila, že prispeje 40 mld. USD na zriadenie fondu Silk Road, aby podporila prepojenosť v Ázii. Fond svoju prvú akvizíciu realizoval v apríli tohto roka, kedy investoval 125 mil. USD do čínskej firmy realizujúcej energetické projekty v Pakistane.

(1 EUR = 1,1281 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy