Maloobchodné tržby v USA v júli vzrástli o 0,6 %

Tržby amerických maloobchodníkov sa v júli zvýšili. Dôvodom je zrýchlenie dopytu po širokej palete tovarov od áut po oblečenie. Navyše sa revidoval údaj z predchádzajúceho mesiaca z poklesu na stagnáciu. To signalizuje, že spotrebitelia zostávajú motorom najväčšej svetovej ekonomiky. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.
Tržby maloobchodníkov USA sa v júli medzimesačne zvýšili o 0,6 %, uviedlo americké ministerstvo obchodu. Dopyt stúpol naprieč spektrom výrobkov, keď nárast zaznamenalo 11 z 13 hlavných kategórií. To bolo v súlade s očakávaniami ekonómov. Ministerstvo tiež revidovalo údaj za jún z -0,3 % na 0 %.
V medziročnom porovnaní maloobchodné tržby v júli stúpli o 2,4 %. To je ďalší doklad toho, že dôvera spotrebiteľov sa zvyšuje, keď ekonomika sa už siedmy rok zotavuje po veľkej recesii.
Tržby predajcov áut vzrástli v júli o 1,4 % a tržby reštaurácií, rovnako ako predajcov stavebných materiálov sa zvýšili o 0,7 %. Nárast zaznamenali aj čerpacie stanice, aj keď zlacnenie energií spôsobilo, že v medziročnom porovnaní sa ich tržby prepadli o 15,2 %.
Bez započítania predaja áut sa maloobchodné tržby v júli medzimesačne zvýšili o 0,4 % druhý mesiac po sebe. Ministerstvo totiž revidovalo júnový údaj z -0,1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy