Grécka ekonomika v druhom kvartáli prekvapujúco vzrástla

Podľa predbežných údajov sa grécky hrubý domáci produkt počas apríla až júna medzikvartálne zväčšil o 0,8 %.

Grécka ekonomika v druhom štvrťroku prekvapujúco obnovila medzikvartálny rast napriek tomu, že v tom čase boli v slepej uličke rokovania so zahraničnými veriteľmi a hrozilo, že krajina odíde z eurozóny. Vyplýva to z údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil grécky štatistický úrad ELSTAT. Hrubý domáci produkt (HDP) Grécka podľa sezónne upravených údajov počas apríla až júna posilnil o 0,8 %. Údaje o vývoji HDP v prvom štvrťroku úrad revidoval smerom nahor. Pôvode sa odhadovalo, že ekonomika krajiny za január až marec klesla o 0,2 %, ale podľa revidovaných údajov stagnovala.

Predbežný odhad hospodárskeho rastu Grécka za druhý štvrťrok je lepší v porovnaní s očakávaním analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters, ktorí predpokladali, že ekonomika krajiny medzikvartálne o 0,8 % oslabí. Medziročne sa hospodárstvo Grécka v druhom štvrťroku podľa predbežného odhadu zväčšilo o 1,4 %. V období januára až marca podľa revidovaných údajov medziročne vzrástlo o 0,5 %.

„Niektoré ekonomické ukazovatele v druhom štvrťroku vrátane spotreby, priemyselnej produkcie a turizmu prejavili určitú odolnosť,“ povedal Nikos Magginas, ekonóm National Bank. „To vysvetľuje prekvapujúci údaj o HDP za druhý štvrťrok,“ dodal. Základný scenár vývoja ekonomiky Grécka, na základe ktorého sa Atény dohodli so zahraničnými veriteľmi na podmienkach novej núdzovej pomoci, ráta s tým, že HDP krajiny sa v tomto roku zmenší o 2,1 až 2,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy