Rast spotrebiteľských cien vo Francúzsku sa v júli nečakane spomalil

Spotrebiteľské ceny vo Francúzsku zaznamenali v júli miernejší medziročný rast než v predchádzajúcom mesiaci, ukázali dnes zverejnené údaje francúzskeho štatistického úradu Insee. Výsledok prekvapil ekonómov, ktorí predpokladali, že ceny vzrastú rovnakým tempom ako v júni. Informoval o tom portál RTTNews.
Index spotrebiteľských cien vzrástol v júli oproti rovnakému mesiacu minulého roka o 0,2 %, čo predstavuje rast štvrtý mesiac po sebe. V predchádzajúcom mesiaci zaznamenal rast o 0,3 %. Ekonómovia očakávali, že ceny vzrastú v júli práve týmto tempom.
Pod spomalenie tempa rastu spotrebiteľských cien sa podpísali najmä ceny ropných produktov, ktoré v júli klesli až o 9,2 %. Ceny potravín sa zvýšili o 4,6 %.
Jadrové spotrebiteľské ceny zaznamenali medziročný rast o 0,7 %. Mierne sa tak zrýchlili, keďže v júni a máji vzrástli o 0,6 %.
Medzimesačne spotrebiteľské ceny vo Francúzsku klesli o 0,4 %, v súlade s očakávaniami ekonómov, po 0,1-% poklese v predchádzajúcom mesiaci. Jadrové ceny sa zvýšili o 0,1 % po tom, ako v júni stagnovali.

Súvisiace články

Aktuálne správy