Produkcia priemyslu v eurozóne klesla v júni viac, než sa čakalo

Priemyselná produkcia v eurozóne klesla v júni výraznejšie, než sa očakávalo. Vyplýva to z dnes zverejnených údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat. Informoval o tom portál RTTNews.
Podľa Eurostatu klesla priemyselná produkcia v eurozóne v júni oproti máju o 0,4 %. Na porovnanie, v máji zaznamenala po revízii pokles o 0,2 %, pričom Eurostat pôvodne predpokladal zníženie produkcie o 0,4 %.
Júnový údaj predstavuje pokles priemyselnej výroby v eurozóne druhý mesiac po sebe a je horší aj v porovnaní s odhadmi ekonómov. Tí predpokladali pokles priemyselnej produkcie o 0,1 %.
Pod horší výsledok sa do veľkej miery podpísal 1,8-% pokles produkcie kapitálových tovarov a 2-% pokles produkcie tovarov dlhodobej spotreby. Výroba polotovarov klesla o 0,5 %, naopak, energetická produkcia sa zvýšila, a to o 3,2 %.
V medziročnom porovnaní priemyselná produkcia v eurozóne vzrástla, no tempo rastu sa spomalilo. Zatiaľ čo v máji sa priemyselná výroba v eurozóne zvýšila o 1,6 %, v júni rast dosiahol 1,2 %. Aj tento údaj je horší, než očakávali ekonómovia, ktorí počítali so zrýchlením tempa rastu na 1,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy