Inflácia v Taliansku sa v júli udržala na stabilnej úrovni

Spotrebiteľské ceny v Taliansku vzrástli minulý mesiac rovnakým tempom ako v júni, uviedol dnes taliansky štatistický úrad, ktorý zverejnil konečné údaje za júl. Potvrdil sa tak jeho pôvodný odhad. Informoval o tom portál RTTNews.
Index spotrebiteľských cien sa v júli 2015 zvýšil medziročne o 0,2 %, čo je rovnaké tempo rastu ako v predchádzajúcom mesiaci. Pre Taliansko to zároveň znamená rast spotrebiteľských cien tretí mesiac po sebe.
Na medzimesačnej báze spotrebiteľské ceny v júli klesli o 0,1 %, zatiaľ čo v júni o 0,2 % vzrástli. Aj v tomto prípade sa potvrdil pôvodný odhad.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien sa medziročne v júli zvýšil o 0,3 %, čo predstavuje revíziu smerom nadol, keďže predbežný odhad poukazoval na rast o 0,4 %. V júni sa ceny zvýšili o 0,2 %.
Medzimesačne harmonizovaný index spotrebiteľských cien klesol minulý mesiac o 2 %. Aj v tomto prípade došlo k miernej revízii, keď pôvodný odhad hovoril o poklese o 1,9 %. Na porovnanie, v júni sa spotrebiteľské ceny oproti máju zvýšili o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy