Objednávky na nové priemyselné výrobky z Nemecka v júni vzrástli

Objednávky na nové priemyselné výrobky z Nemecka po májovom poklese v júni vzrástli viac, ako sa čakalo. Dôvodom je slabšie euro, ktoré podporilo dopyt po nemeckých výrobkoch v zahraničí. To signalizuje, že najväčšia ekonomika eurozóny pokračuje v zotavovaní. Informovali o tom agentúry DPA, Bloomberg a RTTNews.
Podľa predbežných údajov ministerstva hospodárstva objednávky na nemecké výroby po úprave o sezónne vplyvy v júni vzrástli o 2 % v porovnaní s májom, keď po revízii medzimesačne klesli o 0,3 %.
Analytici pritom odhadovali, že objednávky na nemecké produkty sa v júni zvýšia oveľa menej, a to o 0,3 %.
V medziročnom porovnaní stúpol dopyt po nemeckých produktoch v júni o 7,2 %.
Nemecko profituje z najnižšej nezamestnanosti od svojho zjednotenia, lacnej ropy a tiež z masívnych stimulov Európskej centrálnej banky, ktorými sa snaží podporiť hospodárstvo eurozóny.
Na júnovom výraznom zvýšení objednávok sa však podieľal aj neustály dopyt po lietadlách. Európsky výrobca lietadiel Airbus, ktorý má jeden závod aj v Hamburgu, totiž zaevidoval v júni objednávky na 135 lietadiel.
Zo štatistík ďalej vyplýva, že zahraničné objednávky na nemecké výrobky v júni vzrástli o 4,8 %, najmä vďaka 8,8-% zvýšeniu objednávok na tzv. investičné produkty z krajín mimo eurozóny. Dopyt po nemeckých produktoch v eurozóne v júni stúpol o 2,3 % a na domácom nemeckom trhu sa zvýšil o 2 %.
Centrálna banka Bundesbank tak aj napriek situácii v Grécku predpovedá Nemecku tento rok „pomerne robustný“ hospodársky rast. Viacerí analytici odhadujú, že nemecká ekonomika v 2. kvartáli zrýchlila a jej výkon stúpol o 0,5 % po 0,3-% raste v prvých troch mesiacoch roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy