Deutsche Telekom dosiahol v 2. kvartáli lepšie, ako očakávané výsledky

Nemecký telekomunikačný gigant Deutsche Telekom (DT) dosiahol v 2. kvartáli lepšie, ako očakávané výsledky. Jeho zisk aj tržby prekonali odhady analytikov. Vďačí za to nárastu nových klientov a oslabeniu eura, ktoré zvýšilo príjmy jeho mobilnej divízie T-Mobile v USA. Informovala o tom agentúra Bloomberg.
Zisk DT pred úrokmi, zdanením, odpismi a amortizáciou (EBITDA) a po očistení od jednorazových položiek za tri mesiace do konca júna vzrástol o 13 % na 5,03 miliardy eur a tržby spoločnosti sa zvýšili o 15 % na 17,4 miliardy eur.
Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg predpovedali DT zisk EBITDA v priemere 4,94 miliardy eur a tržby na úrovni 17 miliárd eur.
Americká divízia T-Mobile, v ktorej má Deutsche Telekom približne 66-% podiel, sa stala tretím najväčším mobilným operátorom v USA. Počet jej klientov totiž v 2. kvartáli vzrástol o 2,1 milióna na 58,9 milióna ľudí a jej tržby v sledovanom období stúpli o 13,7 % na 8,2 miliardy USD (7,53 miliardy eur).
Na domácom, nemeckom trhu sa tržby DT v období apríl-jún zvýšili o 2,1 % na 5,58 miliardy eur, ale EBITDA klesol o 1,4 %. Deutsche Telekom však získal 81.000 nových klientov v Nemecku, čo je jeho najväčší prírastok za tri roky.
Deutsche Telekom potvrdil svoju prognózu pre tento rok a očakáva EBITDA bez jednorazových položiek vo výške 18,3 miliardy eur. Táto prognóza pritom nepočíta s posilňovaním dolára, ktoré zvyšuje tržby DT z amerického trhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy