Nezamestnanosť v Česku medziročne klesla

Miera nezamestnanosti v krajine v druhom štvrťroku oproti rovnakému obdobiu vlaňajška klesla o 1,1 percentuálneho bodu na úroveň 5 %.

Miera nezamestnanosti v Českej republike podľa metodiky Medzinárodnej organizácie práce v druhom kvartáli tohto roka bola na úrovni 5 %, čiže v medziročnom porovnaní sa znížila o 1,1 percentuálneho bodu. Informoval o tom v pondelok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad. Počet nezamestnaných sa medziročne znížil o 56,8 tis. na 261,8 tis. Výraznejšie klesol počet nezamestnaných žien (o 31,5 tis.) ako mužov (o 25,3 tis.).

Počet ľudí, ktorí si hľadali prácu dlhšie ako rok, sa v Česku v druhom kvartáli oproti rovnakému obdobiu vlaňajška zmenšil o 15,4 tis. na 122,2 tisíca. Dlhodobo nezamestnaní v období apríla až júna tohto roka tvorili 46,7 % z celkového počtu nezamestnaných. Najnižšia miera nezamestnanosti bola v druhom kvartáli medzi ľuďmi s vysokoškolským vzdelaním (2,2 %) a medzi ľuďmi s úplným stredným vzdelaním s maturitou (3,7 %). Vysoká nezamestnanosť pretrvávala v skupine ľudí so základným vzdelaním (21,9 %).

V období apríla až júna sa v Českej republike po očistení o sezónne vplyvy priemerný počet zamestnaných ľudí medzikvartálne zvýšil o 15,2 tisíca. Medziročne sa počet zamestnaných ľudí v krajine zvýšil o 82,1 tis., čiže o 1,7 % na 5,04 milióna.

Súvisiace články

Aktuálne správy