Ford dosiahol v 2. kvartáli lepšie ako očakávané výsledky

Americká automobilka Ford dosiahla v 2. kvartáli 2015 lepšie ako očakávané výsledky, za ktoré vďačí najmä severoamerickému trhu. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a Bloomberg.
Presnejšie, čistý zisk Fordu za tri mesiace do konca júna 2015 vyskočil o 44 % na 1,89 miliardy USD (1,72 miliardy eur), čo predstavuje 47 centov na akciu, z 1,3 miliardy USD alebo 32 centov/akcia v 2. štvrťroku minulého roka. Analytici z Wall Street pritom očakávali zisk v priemere 37 centov na akciu.
Tržby automobilky v 2. kvartáli mierne klesli na 37,3 miliardy USD, ale tiež prekonali odhady expertov, ktorí predpovedali, že sa znížia na 35,5 miliardy USD.
Dôvodom poklesu tržieb bolo posilnenie dolára. Globálny odbyt Fordu totiž v období apríl – jún vzrástol medziročne o 2 % na 1,7 milióna vozidiel. Vďačí za to najmä zvýšeniu predaja v Severnej Amerike a v Európe, zatiaľ čo v Ázii, na Blízkom východe a v Južnej Amerike dopyt po autách z produkcie amerického koncernu klesol.
Koncern potvrdil svoju prognózu celoročného zisku a naďalej očakáva, že sa bude pohybovať v rozmedzí 8,5 až 9,5 miliardy USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy