Maďarsko opäť znížilo úrokové sadzby

Guvernér centrálnej banky krajiny György Matolcsy však uviedol, že banka tým ukončila svoj druhý cyklus redukcie úrokov.

Maďarská centrálna banka na svojom utorkovom zasadaní zredukovala hlavnú úrokovú sadzbu o 15 bázických bodov na nové minimum 1,35 %. Perspektíva slabej inflácie a posilňovanie forintu po tom, ako Grécko dosiahlo dohodu s veriteľmi, poskytli maďarskej centrálnej banke priestor na piate zníženie úrokov od marcového obnovenia uvoľňovania menovej politiky. Banka sa totiž snaží posilniť vplyv vládnych krokov zameraných na podporu ekonomiky. Po utorkovom znížení úrokov však guvernér centrálnej banky Maďarska György Matolcsy uviedol, že banka tým ukončila svoj cyklus uvoľňovania menovej politiky a bude držať úrokové sadzby na terajšej rekordne nízkej úrovni počas dlhého obdobia. „Týmto znížením banka ukončila svoj druhý cyklus redukcie úrokových sadzieb,“ povedal Matolcsy na tlačovej konferencii po zasadaní banky.

Hlavným rizikom pre stredoeurópske trhy je čoraz jasnejšia perspektíva toho, že americký Federálny rezervný systém (Fed) zvýši svoje úroky. Výsledkom tohto kroku by mohlo byť oslabenie príťažlivosti aktív nových trhových ekonomík. Maďarsko dúfa, že vplyv takéhoto kroku Fed-u utlmí ďalším obmedzením požičiavania si v zahraničných menách. Časť analytikov okrem toho očakáva, že v neskoršej časti tohto roka sa zlepší rating Maďarska. To by mohlo poskytnúť ďalšiu protiváhu voči volatilite založenej na faktoroch mimo maďarskej ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy