„Nový švajčiarsky normál“ na trhu s korunou

, ČSOB Foto: SITA

Tak sme sa konečne dočkali. Nudu v Prahe rozohnali čísla intervencie NBS proti korune - škoda len, že to na trhu nebolo vidieť. Zásah proti korune silnejúcej k úrovni EUR CZK 27,00 je totiž ťažko pozorovateľný a to pokiaľ ide o zobchodované objemy, ako aj cenový pohyb. Rozsah intervencií NBS tak bude zrejmý až zo štatistík centrálnej banky, ktoré sú publikované s oneskorením.

Avšak posledné skúsenosti so správaním sa koruny nás vedú k názoru, že na trhu začína akýsi "nový švajčiarsky normál", kedy prebytok eur tlačí pár EUR CZK k hranici 27,0, pričom ČNB zaujala svojimi príkazmi obranné pozície, ktoré nedopustia, aby sa kurz dostal pod úroveň kurzového záväzku.

Situácia tak do značnej miery pripomína situáciu, keď švajčiarska centrálna banka bránila franku v posilnení. Menový pár EURCHF tak osciloval veľmi blízko nad hranicou 1,20, pričom v momente, keď sa jej dotkol, SNB nakupovala eura do svojich (FX) rezerv. V momente, kedy sa tak stalo, frank oslabil, avšak nie viac ako o 1 %. Podobný vývoj možno očakávať aj od obchodovania s korunou v nasledujúcich týždňoch a možno aj mesiacoch. Čiže to znamená, že intervencie podľa nás nespôsobia výrazné a trvalejší oslabenie, pretože slabšiu korunu využijú na zabezpečenie (českí) exportéri.

Jedinou vážnejšou domácou hrozbou pre korunu môže byť signál z ČNB, že uvažuje o zavedení záporných úrokových sadzieb. V tomto zmysle môže byť dôležité nadchádzajúce zasadnutie ČNB, ktoré sa však odohrá "až" na začiatku augusta. Ak tu ale banková rada nebude dôraznejšie signalizovať možnosť záporných sadzieb, tak koruna zostane silná a piatková (neviditeľná) intervencia nebude rozhodne tou poslednou.

Autorom je Ján Čermák, analytik ČSOB.

Súvisiace články

Aktuálne správy