Hlas ľudu: Na novej bankovke sa môže objaviť Chaplin aj Hitchcock

, the quartz Foto: SITA

Guvernér Bank of England Mark Carney v máji oznámil vôbec prvú otvorenú výzvu na vytvorenie vzhľadu novej bankovky vo svojej 320-ročnej histórii ústavu. Banka získala tisíce nápadov pre novú tvár na 20 librovej bankovke.

Dnes je na bankovke ekonóm Adam Smith, do obehu sa dostala v roku 2007.

Medzi nominovanými sú herci Charlieho Chaplina, filmový režisér Alfred Hitchcock, krajinkár JMW Turner, autorka kníh pre deti Beatrix Potterová, ale aj módni návrhári Laura Ashley a Alexander McQueen.

Keď Carney oznámil iniciatívu banky, výzva bola viac menej myslená pre návrhy historických postáv z oblasti výtvarného umenia, ktoré sa výrazne podieľali na "britskej myšlienke, inovácie, vodcovstvo, hodnoty, a spoločnosti."Podľa Carneyho mala verejnosť premýšľať  s ohľadom na všetky druhy kreatívnych umelcov ako sú architekti, keramici, remeselníci, projektanti, módni návrhári, filmári, fotografi, grafici, sochári. Briti si vzali výzvu k srdcu. V rámci 60 dňovej lehoty banka dostala 19 000 odporúčaní, ktoré sa nakoniec scvrkli na 436 životaschopným uchádzačov, píše Guardian.

Nakoniec bude za konečný motív rozhodovať poradný výbor, kde sú traja experti z vizuálneho umenia, filmový režisér John Akomfrah, kritik dizajnu Alice Rawsthorn a historik umenia Andrew Graham-Dixon. Definitívny návrh pre 20 libier bude predstavený na jar budúceho roka. Pravidlá hovoria, že je tiež možné, že sa vyberie viac ako jeden návrh.

Banka sa snaží upustiť od papierových bankoviek a prechádza na polymérne. V budúcom roku, preto Winston Churchill nahradí takzvaného "anjela väzníc" Elizabeth Fry na 5 librovke. V roku 2017, Jane Austen bude novou tvárou 10 librovky, nahradí Charlesa Darwina. Nová 20 librovka by mala byť podľa očakávaní v obehu 3-5 rokov.

Bank of England redizajnuje svoje bankovky pomerne pravidelne. Od roku 1970, banka predstavila na bankovkách Charlesa Dickensa, Williama Shakespearea, skladateľa Sira Edwarda Elgara, a architekta sira Christophera Wrena.

Nominačné materiály banky svedčia o zámere inštitúcie posilňovať hodnotu výtvarného umenia v kultúrnom živote. Video sprevádzajúce výzvu na predkladanie prihlášok majstrovsky artikuluje rozsah a účel umenia pre širokú verejnosť a zároveň ponúka bohatý inšpiráciu pre podnietenie nápadov. Nakoniec sa to podarilo, prišli skutočne v húfoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy