GE ponúka EÚ ústupky pre schválenie dohody s Alstomom

Vo februári začala Európska komisia vyšetrovať prevzatie energetickej divízie francúzskeho Alstomu americkým koncernom General Electric za 12,4 mld eur pre podozrenie z ohrozenia hospodárskej súťaže. Vyšetrovanie sa pravdepodobne predĺži do polovice septembra.

Americký koncern General Electric (GE) ponúkol ústupky v snahe získať súhlas regulačných úradov Európskej únie na prevzatie energetickej divízie francúzskej priemyselnej skupiny Alstom za 12,4 mld eur. Koncern vo štvrtok podal svoj návrh, detaily však neposkytol. „GE potvrdzuje, že predložil opatrenia Európskej komisii (EK) vo vzťahu k transakcii GE – Alstom. Tieto opatrenia riešia obavy komisie a zároveň zachovávajú ekonomickú a strategickú hodnotu zmluvy,“ uvádza spoločnosť vo vyhlásení.

EK sa obáva, že dohoda by ohrozila hospodársku súťaž, keďže spoločnosť by v segmente turbín pre plynové elektrárne súťažila len s nemeckým rivalom, firmou Siemens. Európsky úrad pre hospodársku súťaž pravdepodobne predĺži prešetrovanie, ktoré mal ukončiť 21. augusta, do polovice septembra. Úrad žiada spätnú väzbu od konkurentov ako Siemens, Mitsubishi Hitachi Power Systems, Toshiba Corp, talianskej spoločnosti Ansaldo a zákazníkov.

Odpredaj časti duševného vlastníctva alebo výrobných zariadení by bol považovaný za obmedzené ústupky pre získanie súhlasu komisie, povedal minulý mesiac analytik Sanford Bernstein Steven Winoker. Americká spoločnosť stanovila hranicu a je proti rozdeleniu čohokoľvek, čo by poškodilo servis plynových turbín, ktorý vytvára lukratívne tržby. General Electric zistil, aké prísne môžu byť európske regulačné úrady, keď v roku 2001 aj napriek súhlasu amerických úradov, odmietli naplánované prevzatie Honeywell International za 42 mld. eur. Avšak tentoraz je veto nepravdepodobné, keďže by mohlo rozpútať politickú búrku vo Francúzsku a v Spojených štátoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy