Stavebná výroba SR v máji vzrástla najviac v rámci EÚ

Medzimesačne slovenské stavebníctvo v máji v zrástlo o 3,8 % a medziročne o 18,7 %, stavebníctvo celej Európskej únie medzimesačne kleslo o 0,3 % a medziročne posilnilo o 0,5 %

Slovenská stavebná výroba v máji medzimesačne aj medziročne posilnila najvýraznejšie v rámci členských krajín Európskej únie, z ktorých mal štatistický úrad EÚ Eurostat údaje k dispozícii. V porovnaní s aprílom slovenské stavebníctvo v máji posilnilo o 3,8 % a oproti máju minulého roka jeho produkcia vzrástla o 18,7 %. V rámci celej EÚ stavebníctvo v máji medzimesačne kleslo o 0,3 % a medziročne stúplo o 0,5 %. V rámci celej eurozóny stavebná výroba medzimesačne vzrástla o 0,3 % a medziročne tiež o 0,3 %. Eurostat o tom informoval v piatok.

Druhý najsilnejší medzimesačný rast stavebnej produkcie po Slovensku evidoval Eurostat v máji v Holandsku, kde sa zvýšila o 2,7 %. Na treťom mieste bolo Francúzsko, ktorého stavebná produkcia sa v porovnaní s aprílom zväčšila o 1 %. Najvýraznejší medzimesačný pokles stavebnej výroby nastal v máji v Slovinsku (-6,2 %), Poľsku (-4,8 %), Bulharsku (-3,3 %) a v Maďarsku (-3,1 %).

Druhý najvýraznejší medziročný rast stavebnej produkcie v rámci členských krajín EÚ, z ktorých ma Eurostat údaje k dispozícii, bol v máji Holandsku (16,4 %). Nasledovali Česká republika (13,4 %) a Švédsko (13,3 %). V porovnaní s májom minulého roka stavebná výroba sa najviac zmenšila v Slovinsku (-9,9 %), Bulharsku (-7 %), Francúzsku (-2,8 %) a v Taliansku (-2,5 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy