Začiatok konca demokracie v jej kolíske

, zerohedge Foto: SITA

Nemecký minister financií šalie z gréckeho premiéra a jeho výrokov. Ale zúfalí by mali byť ľudia v Grécku. Krajina totiž podľa samotného Tsiprasa stráca suverenitu.

Nemecký minister financií Schäuble nebol príliš nadšený z výroku gréckeho premiéra, ktorý si neodpustil poznámku, že "podpísal dohodu, ktorej neverí, ale je ochotný ju rešpektovať a nevzdá sa zodpovednosti".

Ešte väčším šokom pre Grékov ale mohol byť rozhovor, v ktorom dal Tsipras jasne najavo, že jeho krajina stratila suverenitu. Uviedol totiž, že v krajinách, ktoré dostanú finančnú pomoc, podľa veriteľov nie je dôvod na vypísanie volieb. Veritelia tak dali jasne najavo, že v krajinách, ktorým finančne pomáhajú, a v Grécka je to prakticky na dobu neurčitú, končí demokracia. Stanú sa z nich vazali nevolených byrokratov, pričom grécky premiér, ktorý dokázal, že je len nasadenou bábkou, s tým nemá problém.

"Európa nepatrí pánovi Schäublemu," vyhlásil grécky premiér Alexis Tsipras. Chcel tým demonštrovať, že sa necíti byť úplne porazený neústupným nemeckým ministrom financií Wolfgangom  Schäublem, ktorý ho vyhrážkami o vylúčení Grécka z eurozóny prinútil ku katastrofálnemu ústupu.

Tsipras musel osobne presadzovať v aténskom parlamente liberálne úsporné reformy, aj keď tým rozvrátil vlastné hnutie Syriza. Pokorenie Tsiprasa sa dotklo značnej časti západoeurópskej intelektuálnej elity a práve na upozornenie mladistvého premiéra to  Schäuble schytal na sociálnych sieťach. Musel sa vyrovnať s tým, že je prirovnávaný k fanatickým Tálibancom, objavili sa jeho portréty v uniforme wehrmachtu či na šibenici.

Dobrou správou je to, že teraz už do seba všetko zapadá. Dáva zmysel aj Schäubleho výrok "Aber glauben Sie mir, das Problem ist lösbar" z rozhovoru pre Welt am Sontag z roku 2011. Pripomeňme si čo vtedy povedal.


"Rozhodli sme sa ustanoviť politickú úniu na základe hospodárskej a menovej únie. Dúfali sme, a stále dúfame, že euro postupne prinesie politickú úniu. Ale doteraz sa nám to nepodarilo, čo je jeden z dôvodov, prečo sú trhy nervózne."

Welt am Sonntag: "Takže trhy fandia politickej únii?"

"Väčšina členských štátov ešte nie je pripravená na nutné obmedzenia týkajúce sa národnej suverenity, ale verte mi, že ten problém bude vyriešený."


Zopakujme si navyše to, čo pred asi dvoma týždňami uviedol odstupujúci lotyšský prezident Andris Berzins. "Grécky dlh je tak veľký, že každý chápe, že nemôže byť splatený. Pôžičky Grécku iba kúpili ďalší čas, aby tí, ktorí sú pri moci, nemuseli prijímať dôležité rozhodnutia. Je to ako hra, kto dokáže dlhšie zapierať, že tieto peniaze sú prakticky stratené. Dlhové bremeno je stále väčšie a neexistuje možnosť dlhy splatiť. Odpísanie dlhu nastane až po tom, čo krajina zbankrotuje. "

Je to možno príznačné, demokracia oficiálne končí v krajine, kde vznikla. V krajine, ktorá je pre zvyšok sveta príkladom toho, že banky majú oveľa väčší vplyv ako "suverénne" štáty.

A odkaz Grékom? Užite si súčasný status "druhoradých občanov", otrokov bruselských byrokratov, keď budete likvidovať svoj najcennejší majetok, a odovzdajte svoj poklad, aby ste mali tú česť splatiť dlh zahraničným veriteľom.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy