Dlhopisy stále dominujú obchodovaniu na bratislavskej burze

Obchody s dlhopismi tvorili v júni 99,94 % z celkového objemu obchodov na Burze cenných papierov v Bratislave.

Dominancia obchodov s dlhopismi na bratislavskej burze pokračovala aj v júni. Podľa údajov Burzy cenných papierov v Bratislave (BCPB) sa totiž v šiestom mesiaci tohto roka zobchodovali dlhové cenné papiere za 701,3 mil. eur, čo predstavovalo 99,94 % celkového objemu obchodov na burze. Počas 22 pracovných dní sa pritom uskutočnilo 444 transakcií s dlhopismi.

V porovnaní s májom to predstavovalo pokles počtu transakcií o 7,1 % a pokles dosiahnutého finančného objemu o 6,4 %. Na medziročnej báze sa zaznamenal pokles počtu transakcií o 6,1 % pri raste dosiahnutého finančného objemu o 34,6 %. Rovnako ako v minulých mesiacoch, aj v júni mali v obchodovaní s dlhopismi prevahu priame obchody, s finančným objemom vo výške 691,3 mil. eur, nad kurzotvornými obchodmi s objemom 10 mil. eur.

Trhová kapitalizácia dlhopisov k poslednému obchodnému dňu sledovaného mesiaca dosiahla hodnotu 40,527 mld. eur, čo predstavovalo 0,6-percentný medzimesačný rast. Trhová kapitalizácia emisií dlhopisov umiestnených na trhu kótovaných cenných papierov zaznamenala od konca predchádzajúceho mesiaca rast o 0,2 % na úroveň 36,923 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy