Bratislavské zastupiteľstvo chce prelomiť veto tzv. teplárenskej lobby

Niektorí poslanci bratislavského mestského zastupiteľstva sa na dnešnom rokovaní chystajú prelomiť veto tzv. teplárenskej lobby. Uviedol to na tlačovej besede poslanec bratislavského mestského zastupiteľstva Milan Vetrák (OĽaNO, člen Bratislavského klubu) za účasti europoslanca a predsedu strany SaS Richarda Sulíka a poslanca Narodnej rady (NR) SR Jozefa Viskupiča (OĽaNO). Vetrákovmu návrhu prisľúbilo podľa jeho slov podporu 23 poslancov zastupiteľstva.
„Poslanci mestského zastupiteľstva zo štyroch poslaneckých klubov (Bratislavský klub, Pravicový klub, Most-Híd, Bratislava inak) sa dnes chystajú predložiť materiál, ktorý zásadným spôsobom môže pomôcť obyvateľom jednotlivých mestských častí, aby si mohli budovať vlastné domové kotolne, a to v prípade, že ich projekt vybudovania takejto kotolne je lepší z hľadiska životného prostredia a z hľadiska technického stavu. Nemusia však byť blokovaní vetom doterajšieho dodávateľa (tepla), ktorý tvrdil, že na neho odpojenie sa od tepla má negatívny ekonomický dopad,“ spresnil Vetrák.
Zamietavé stanovisko obce pri možnosti vytvorenia vlastnej domovej kotolne už nebude po prijatí tohto materiálu podľa Vetráka možné. „Chceme týmto zároveň vytvoriť precedens,“ poznamenal.
„V našom návrhu sa priamo nedotýkame zákona (o tepelnej energetike). Primárne riešime to, aby obce postupovali v súlade s Koncepciou hlavného mesta SR v oblasti tepelnej energetiky,“ podčiarkol.
„My riešime prvú fázu, kým poslanci NR SR riešia druhú fázu, ktorou je stavebné konanie, a tam je potrebná novelizáciu zákona. My novelizáciu zákona nepotrebujeme, nám stačí zaviazať starostov, ako si majú vysvetľovať Koncepciu hlavného mesta SR v oblasti tepelnej energetiky,“ dodal Vetrák.

Súvisiace články

Aktuálne správy